onsdag 15 juli 2009

Det kokta fläsket...Grisen !








Tyckte att det här musikstycket passade väl in med bilderna, och
det eventuella sorgerna kunde man dränka med en saftig biff och
som grädde på moset avsluta med en i olja kokt gris, ett riktigt
finländskt påfund. Jag riktigt minns hur man när man var liten
handlade dessa goda grisar vid det lokala bageriet och hur man
sedan satt och njöt av dem i solvärmen tillsammans med röd
limonad, för röd limonad skulle det vara, och att grisarna var
ännu varma och ljuvligt doftande då papperspåsen det legat i
öppnades, det var livet på en pinne det, och ofta räckte det inte
med bara en gris utan det skulle vara minst två, därför var det
också så att det inhandlades alltid ett större antal av dem för alla
eventualiteters skull, om det skulle komma besök.

Grisen den finns ännu, (för dom som inte vet det kan jag berätta
att det är en slags kaffebröd som påminner om en kokt munk men
görs på ett lite annorlunda sätt) men den röda limonaden, hallon-
drickat, har jag inte lyckats hitta ännu någonstans så kaffet fick bli
en lika god följeslagare till grisen, det här var ett minne från förr.

Bon apetité

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen