MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

fredag 3 juli 2009

Den gråa vardagen...



-Vem har sagt att den gamla, goda och hederliga husmanskosten
är färglös och grå, att den skulle vara för alldaglig och ointressant,
då den trots allt är allting annat än grå och trist, eller ointressant.
Alldaglig, jadå, det skulle bara fattas, men om den känns grå och
trist så är det nog ens eget fel, då har man inte gett råvarorna i
husmanskosten någon nämnvärd uppmärksamhet eller chans att
träda fram, man har helt enkelt inte gett råvarorna möjligheten
att visa sina egna färger, det har inte fått möjligheten att bilda en
färgpalett på tallriken. Allt som handlar om mat, de må då vara
hemlagat eller industriellt tillverkat så behöver det en ordentlig
presentation, det är inte bara gommen som skall tillfredsställas,
det sägs att man också äter med ögat, och det är nog så sant, men
man får inte heller glömma näsans uppgift, doften är också en
viktig komponent i sammanhanget, den tillfredsställer gommens
hungrande aptit genom av att ge en angenäm bekräftelse på att
måltiden är acceptabel, och ögat ger ett synbart bevis för näsan
att den gjort en riktigt bedömning för gommen.

Att presentera mat behöver inte och skall inte kännas betungande
eller svårt, det är bara frågan om att ge alla ingredienserna en
ärlig och uppriktig behandling och att låta dem framträda i rätten.
Mat blir strax intressantare när den får en ordentlig presentation,
det väcker en nyfikenhet i oss och ger samtidigt en påtagbar
känsla som vi kan beskriva som hungerskänsla, en god aptit. Och
det behövs inte så mycket för att göra själva husmanskosten (eller
vilken annan mat som helst) till en måltidsupplevelse.

Tag några kokta morötter under din oxbiff och en enkel pure på
palsternackor bredvid, samt en smörstekt zuccini, allting vilande
på en mörk sås som får bilda själva spegeln på din tallrik och din
färgpalett är komplett. Kanske det är så att det är vår vardag
som stundtals är det gråa och trista och den som emellanåt känns
ointressant, vad vet jag, men ett är säkert, mat har alla tider varit
en källa för inte bara vår hungrande aptit, tillfredsställandet av en
självklarhet, den har också varit, och är, en sorts tröst till många
olika tillfällen genom livet, den skapar en slags inre frid och god
stämning, och då är det väl mer en rätt att också göra den färgrik
på alla vis, den håller tristheten och det gråa på långt avstånd. Låt
råvaran och din egna fantasi ge färg åt tallriken, det sätter smak-
lökarna i gång, att sedan bordet och allting runtomkring också är
dekorativt och vackert bara förhöjer själva känslan och aptiten,
man har skapat den egna måltidsupplevelsen som är allt annat än
trist och grå.

Bon Apetité

Inga kommentarer: