MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

söndag 9 augusti 2009

I slott och koja...





Bondens marknad är alltid ett lika välkommet inslag i staden när
det anländer. Här får du genuin gårdsbruksmat, kortrest mat och
i all synnerhet regional mat, allt från hemlagade korvar till egna
ostar gjorda på getmjölk samlas här under ett antal veckoslut i
året.

Här kan du gå mellan stånden och känna dofter och smaker som
härstammar från Emils tid, ja kanske ända så långt tillbaka i tid
som till vikingatiden. Och alla dessa ostar, korvar, marmelader,
frukter, sylter, mejeriprodukter, köttprodukter, ja allt vad som
den lilla bonden kunde tänka sig att äta har här samlats i en enda
stor gastronomisk förpackning.

"Bondens marked" som man säger det på Norska är en samling
bönder som representerar det genuint lokala, en gårdsbruksmat,
handgjord, som därav också har en lång och intressant historia,
det är helt enkelt en bit kultur man presenterar i form av mat
lagat på det gamla traditionella viset, en mat som i allra högsta
grad är ett stycke kulturarv och skyddsvärt. Här köpte vi oss en
lokal korv som minsann även hade blivit accepterad på slottet.

Brimi seters egenhändigt gjorda "spekepölse" eller hackekorv man
kanske skulle kunna kalla den. Varvad med potatisflarn och en del
lökringar på en bädd av örter och frisésallad satte den sin prägel
på dagens förrätt. Den här korven har färdats ifrån slott till koja.

Bon apetité

Inga kommentarer: