Bondens marknad är alltid ett lika välkommet inslag i staden när
det anländer. Här får du genuin gårdsbruksmat, kortrest mat och
i all synnerhet regional mat, allt från hemlagade korvar till egna
ostar gjorda på getmjölk samlas här under ett antal veckoslut i
året.
Här kan du gå mellan stånden och känna dofter och smaker som
härstammar från Emils tid, ja kanske ända så långt tillbaka i tid
som till vikingatiden. Och alla dessa ostar, korvar, marmelader,
frukter, sylter, mejeriprodukter, köttprodukter, ja allt vad som
den lilla bonden kunde tänka sig att äta har här samlats i en enda
stor gastronomisk förpackning.
"Bondens marked" som man säger det på Norska är en samling
bönder som representerar det genuint lokala, en gårdsbruksmat,
handgjord, som därav också har en lång och intressant historia,
det är helt enkelt en bit kultur man presenterar i form av mat
lagat på det gamla traditionella viset, en mat som i allra högsta
grad är ett stycke kulturarv och skyddsvärt. Här köpte vi oss en
lokal korv som minsann även hade blivit accepterad på slottet.
Brimi seters egenhändigt gjorda "spekepölse" eller hackekorv man
kanske skulle kunna kalla den. Varvad med potatisflarn och en del
lökringar på en bädd av örter och frisésallad satte den sin prägel
på dagens förrätt. Den här korven har färdats ifrån slott till koja.
Bon apetité
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar