Pasta Scandicci
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
1 paket vanlig spagetti på durumvete (400 g)
6 st gröna sparris
4 st råa potatisar
2 st morötter
2 st rödlökar
1 st vitlök
1 dl skuren bladpersilja
180 g oxkött i tärningar
2 msk hyvlad parmesanost
salt och peppar
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
1 paket vanlig spagetti på durumvete (400 g)
6 st gröna sparris
4 st råa potatisar
2 st morötter
2 st rödlökar
1 st vitlök
1 dl skuren bladpersilja
180 g oxkött i tärningar
2 msk hyvlad parmesanost
salt och peppar
1: Skala potatis och morot, lök och vitlök, skär dem i små tärningar
av 1x1 cm storlek, sparrisen skär du i små 1 cm långa bitar.
2: Stek grönsaksblandningen i stekpanna med lite olivolja och lyft
därefter upp dem in en skål, fortsätt med att steka oxköttet tills
det blivit lagom gyllenfärgat men ändå inte bränt. Blanda samman
köttet med det brynta grönsakerna och persiljan, salta och peppra
samt smaka av. Håll det varmt till nästa moment.
3: Koka spagettin / pastan enligt angivelserna på förpackningen.
När pastan är kokt till -al dente- blandar du i kött och rotsaks-
blandningen i pastan, strör den hyvlade parmesanosten över och
toppar med några cherrytomater och den är klar för servering.
- Den här pastarätten är någonting av det vardagligaste du kan
stöta på i ett italienskt hem, den är enkel och ändå mättande,
någonting som är det italienska kökets fingeravtryck, enkelheten
i matlagning, och ändå ett mättande mästerverk, och även om det
italienska köket är ytterst varierande brukar det ändå samman-
fattas i en enda fras, dvs, som man i Italien själv så förträffligt
uttryckt det: Pane, Amore e Fantasia, l'arte della semplicitá.
Bröd, kärlek och fantasi, det är kännetecknet för det Italienska
köket och gastronomin, två effektiva ord, -Enkelhetens konst-.
Just det här receptet kommer från en liten stad, Scandicci, i
Toscana, några mil söder om Firenze. Receptet fick jag av en vän
och kollega, dessutom en tvättäkta Italienare, född och uppvuxen
i den nämnda staden så receptet kan inte bli mera identiskt än så
här. Och jag kan inte låta bli att citera ett gammalt Italienskt
ordspråk, nämligen;
av 1x1 cm storlek, sparrisen skär du i små 1 cm långa bitar.
2: Stek grönsaksblandningen i stekpanna med lite olivolja och lyft
därefter upp dem in en skål, fortsätt med att steka oxköttet tills
det blivit lagom gyllenfärgat men ändå inte bränt. Blanda samman
köttet med det brynta grönsakerna och persiljan, salta och peppra
samt smaka av. Håll det varmt till nästa moment.
3: Koka spagettin / pastan enligt angivelserna på förpackningen.
När pastan är kokt till -al dente- blandar du i kött och rotsaks-
blandningen i pastan, strör den hyvlade parmesanosten över och
toppar med några cherrytomater och den är klar för servering.
- Den här pastarätten är någonting av det vardagligaste du kan
stöta på i ett italienskt hem, den är enkel och ändå mättande,
någonting som är det italienska kökets fingeravtryck, enkelheten
i matlagning, och ändå ett mättande mästerverk, och även om det
italienska köket är ytterst varierande brukar det ändå samman-
fattas i en enda fras, dvs, som man i Italien själv så förträffligt
uttryckt det: Pane, Amore e Fantasia, l'arte della semplicitá.
Bröd, kärlek och fantasi, det är kännetecknet för det Italienska
köket och gastronomin, två effektiva ord, -Enkelhetens konst-.
Just det här receptet kommer från en liten stad, Scandicci, i
Toscana, några mil söder om Firenze. Receptet fick jag av en vän
och kollega, dessutom en tvättäkta Italienare, född och uppvuxen
i den nämnda staden så receptet kan inte bli mera identiskt än så
här. Och jag kan inte låta bli att citera ett gammalt Italienskt
ordspråk, nämligen;
" I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i
Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat ".
Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat ".
Bon apetité
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar