MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

söndag 30 augusti 2009

Pasta från Toscana

Pasta Scandicci

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

1 paket vanlig spagetti på durumvete (400 g)
6 st gröna sparris
4 st råa potatisar
2 st morötter
2 st rödlökar
1 st vitlök
1 dl skuren bladpersilja
180 g oxkött i tärningar
2 msk hyvlad parmesanost
salt och peppar

1: Skala potatis och morot, lök och vitlök, skär dem i små tärningar
av 1x1 cm storlek, sparrisen skär du i små 1 cm långa bitar.

2: Stek grönsaksblandningen i stekpanna med lite olivolja och lyft
därefter upp dem in en skål, fortsätt med att steka oxköttet tills
det blivit lagom gyllenfärgat men ändå inte bränt. Blanda samman
köttet med det brynta grönsakerna och persiljan, salta och peppra
samt smaka av. Håll det varmt till nästa moment.

3: Koka spagettin / pastan enligt angivelserna på förpackningen.
När pastan är kokt till -al dente- blandar du i kött och rotsaks-
blandningen i pastan, strör den hyvlade parmesanosten över och
toppar med några cherrytomater och den är klar för servering.

- Den här pastarätten är någonting av det vardagligaste du kan
stöta på i ett italienskt hem, den är enkel och ändå mättande,
någonting som är det italienska kökets fingeravtryck, enkelheten
i matlagning, och ändå ett mättande mästerverk, och även om det
italienska köket är ytterst varierande brukar det ändå samman-
fattas i en enda fras, dvs, som man i Italien själv så förträffligt
uttryckt det: Pane, Amore e Fantasia, l'arte della semplicitá.
Bröd, kärlek och fantasi, det är kännetecknet för det Italienska
köket och gastronomin, två effektiva ord, -Enkelhetens konst-.

Just det här receptet kommer från en liten stad, Scandicci, i
Toscana, några mil söder om Firenze. Receptet fick jag av en vän
och kollega, dessutom en tvättäkta Italienare, född och uppvuxen
i den nämnda staden så receptet kan inte bli mera identiskt än så
här. Och jag kan inte låta bli att citera ett gammalt Italienskt
ordspråk, nämligen;

" I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i
Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat ".



Bon apetité

Inga kommentarer: