MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 29 augusti 2009

Rötternas tivoli



Nordisk matlagning har i århundraden dragit nytta av det många
rotgrönsakerna som gömmer sig i jorden. Persiljeroten är en av
dessa små skatter. Den är -precis på samma vis som moroten,
rotsellerin, kålroten, rödbetan, palsternackan, rovan och svart-
roten- en explosiv bomb av smaker, tillsammans ser dessa rötter
ut som ett tivoli, och dessutom så är det sunda och hälsosamma.

Kosthållsexperterna menar inte bara sallad när det vill ha oss att
äta mera grönt. Här kommer det barska Nordiska klimatet in som
någonting positivt, för en gångs skull: Grönsaker som använder sig
av någon extra månad för att mogna under jorden får mera sötma
och intensivare smak. Persiljeroten innehåller en massa A och C-
vitaminer och är rik på järn och kalcium.

Och i likhet med så många andra rotgrönsaker har persiljeroten
sitt ursprung från länderna runt omkring medelhavet, där växer
det fortsättningsvis i vilt tillstånd på många ställen. Den är nära
släkt till bladpersiljan men skiljer sig lite i smak, det liknar mera
på en blandning av rotselleri och palsternacka.

Tillredningsmetoderna för persiljeroten är oändliga, rötterna kan
rårivas och blandas i en sallad, kokas till pure, eller som gratäng.
Det kan läggas i grytor och soppor, som tex: vad med en soppa
på persiljerötter och knaprigt stekt beacon skuret i små tärningar
du tillsätter i soppan, bara det en explosion av smaker.
Gott folk unna er mera tid till dessa enkla rotsaker, gör någonting
nytt, använd er egna fantasi och upptäck den historiska smak som
dessa rötter innehåller, man kan göra så mycket mera med dem
än att bara ha dem som sönderkokta tilltugg vid sidan av biffen
eller fisken, inte sant ?

Inga kommentarer: