Kronärtskocka på klassiskt vis med en gräslöks-hollandaise, den
maträtt som förespråkar höst samtidigt som den minner om en
gången sommar. Det höstliga intrycket kommer med skörden
och den gångna sommaren fångas i smaken.
Då man kokat kronärtskockan i lättsaltat vatten i ca 30-40 min,
och det går att nypa lös kronbladen från själva kronan så är den
lagom kokt och färdig att avnjutas. Det yttersta bladen slänger
man bort och resten av bladen tar man till vara och lägger upp
vackert på ett runt fat, (se bild), när det är gjort återstår själva
kronärtskocke bottnet med fröställningen, fröställningen som är
en massa av tusentals små frön som liknar vitt hår går lätt
att ta bort med tex, en sked, då blottas själva bottnet och det
skär man sedan lös från det korta skaftet som följer med vid
köpet.
Själva kronärtskockebottnet kan man tillreda på en massa olika
vis, det kan gratineras i ugnen med lite tapenad och riven ost,
eller skäras i tärningar och stekas i lite smör tillsammans med
tryffel, metoderna är många och alla lika acceptabla. Men att
äta bladen är en lite annorlunda procedur, skall man försöka
förklara på ett enkelt sätt hur den anrättningen skall ätas så
går det till så att själva bladens köttigaste del skall doppas i
den goda hollandaisesåsen och därefter sätter man tänderna i
kronärtskockebladet och drar det mellan tänderna så att frukt-
köttet lossnar, och om detta låter invecklat eller orimligt så kan
jag garantera att efter det första och andra försöket är man redan
ett proffs på att äta dem, så pass goda är det trots allt.
Bon apetité
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar