MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

söndag 13 september 2009

Lax och grönsakssymfoni



Krämig lax och grönsakssymfoni
med sikrom och gräslök

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

200 g laxfilé skuren i mindre bitar
1 dl finskuren gräslök
1 st skald och i ytterst små tärningar
skuren morot
Sikrom
2 dl hummer eller kräftfond
2 dl vitvin
2 dl grädde
Salt och peppar

1: Börja med att koka ihop hummer eller kräftfonden tillsammans
med vinet och grädden, låt det småputtra i några minuter och tag
sedan av värmen.

2: Blanda samman den finskurna gräslöken med den smått tärnade
råa moroten, fördela blandningen över på varje tallrik i botten.
Att morotstärningarna skall vara råa och i ytterst små tärningar
skurna är också avsiktligt för det ger rätten den krispighet jag
eftersträvat.

3: Stek som allra hastigast dina laxbitar i en smörad panna, salta
och peppra lätt och flytta därefter laxbitarna i lika mängd över på
varje tallrik, avsluta med en liten sked av sikrom på toppen av din
lättstekta lax.

4: flytta över den kokta fonden i en kanna och häll därefter över i
en stråle en lagom mängd av fonden direkt på sikrommen, det gör
att sikrommen flyter ut tillsammans med fonden över tallriken och
ger gräslöksblandningen och också fisken den sista finishen. Och
gärna kan detta sista moment göras framför gästen som en liten
kulinarisk show.

Bon apetit.


Inga kommentarer: