Krämig lax och grönsakssymfoni
med sikrom och gräslök
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
200 g laxfilé skuren i mindre bitar
1 dl finskuren gräslök
1 st skald och i ytterst små tärningar
skuren morot
Sikrom
2 dl hummer eller kräftfond
2 dl vitvin
2 dl grädde
Salt och peppar
1: Börja med att koka ihop hummer eller kräftfonden tillsammans
med vinet och grädden, låt det småputtra i några minuter och tag
sedan av värmen.
2: Blanda samman den finskurna gräslöken med den smått tärnade
råa moroten, fördela blandningen över på varje tallrik i botten.
Att morotstärningarna skall vara råa och i ytterst små tärningar
skurna är också avsiktligt för det ger rätten den krispighet jag
eftersträvat.
3: Stek som allra hastigast dina laxbitar i en smörad panna, salta
och peppra lätt och flytta därefter laxbitarna i lika mängd över på
varje tallrik, avsluta med en liten sked av sikrom på toppen av din
lättstekta lax.
4: flytta över den kokta fonden i en kanna och häll därefter över i
en stråle en lagom mängd av fonden direkt på sikrommen, det gör
att sikrommen flyter ut tillsammans med fonden över tallriken och
ger gräslöksblandningen och också fisken den sista finishen. Och
gärna kan detta sista moment göras framför gästen som en liten
kulinarisk show.
med vinet och grädden, låt det småputtra i några minuter och tag
sedan av värmen.
2: Blanda samman den finskurna gräslöken med den smått tärnade
råa moroten, fördela blandningen över på varje tallrik i botten.
Att morotstärningarna skall vara råa och i ytterst små tärningar
skurna är också avsiktligt för det ger rätten den krispighet jag
eftersträvat.
3: Stek som allra hastigast dina laxbitar i en smörad panna, salta
och peppra lätt och flytta därefter laxbitarna i lika mängd över på
varje tallrik, avsluta med en liten sked av sikrom på toppen av din
lättstekta lax.
4: flytta över den kokta fonden i en kanna och häll därefter över i
en stråle en lagom mängd av fonden direkt på sikrommen, det gör
att sikrommen flyter ut tillsammans med fonden över tallriken och
ger gräslöksblandningen och också fisken den sista finishen. Och
gärna kan detta sista moment göras framför gästen som en liten
kulinarisk show.
Bon apetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar