MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

onsdag 9 september 2009

Oacceptabelt, vidrigt och omoraliskt

Tillåtet mala ner kycklingar levande

Jag har en fråga till er alla matälskare, är det förenligt med en
god gastronomi, etik och filosofi att låta dygnsgamla kycklingar
bli levande nedmalda till fodermat ????? Det tycker inte jag.

Visst hanteras det mat, råvaror och ingredienser dagligen, det
slaktas bland bönder, det skjuts bland jägare, och det fångas både
fågel och fisk i det vilda, men alla dessa olika människor som
utövar den här handlingen har respekt för det dom så att säga
jagar och fäller, det har också en respekt för "offret", lika mycket
som det har en respekt och omvårdnad för den färdiga råvaran
efter slakten, dvs: det behandlar objektet med största möjliga
vördnad och ödmjukhet, både före och efter.

Och det är INTE en dag för sent att även kräva det av själva
industrin, om så även bara att det gäller ett foderkök, det
hanterar en matråvara de också i allra högsta grad, och den
behandling som här avses med att man får mala ned dygns-
gammal kyckling LEVANDE till foder är inte förenligt med någon
form för mänsklig förfarande, om ni frågar mig ! Jag spyr ve och
galla över detta förfarande och jag hoppas verkligen att man inte
har den här synen på behandling som någonting acceptabelt i det
gastronomiska och kulinariska kretsarna för då är vi inte värda
våra titlar varken som kockar, köksmästare eller gastronomer
och alla det köksmanifest vi med stolthet undertecknat blir med
ens fullständigt värdelösa. Skall vi som förespråkar en ärlig och
uppriktig, etiskt och filosofiskt tillrättalagd gastronomi acceptera
detta ???

Inga kommentarer: