söndag 18 oktober 2009

Kokbokens dag 2009

Det gångna veckoslutet har vi då besökt Grythyttan och speciellt
Måltidens hus där det under hela fredagen och lördagen har varit
full aktivitet och någonting som gjorde stort intryck på mig och
säkert också på många andra i branchen var hur inspirerat och
stilfullt och framförallt vackert och innovativt man lagade mat
bland det tävlande deltagarna.

Som en del av alla program under detta veckoslut ordnades det
en matlagningstävling för studenter vid Restaurang och hotell-
högskolan i Grythyttan och det intressanta var att i stället för en
råvarukorg fick det ett antal matvarurester från det Svenska
smörgåsbordet som det skulle laga en eller flera nya rätter av.
Därefter bedömdes resultaten av en domarpanel med idel kända
ansikten och en vinnare bland lagen skulle kåras. Och det som vi
bör komma ihåg är att dessa studenter bara var i begynnelsen av
sina studier i matlagning och konst, utbildningen är tre årig och
dessa tävlingsdeltagare var bara i det 4-5 första månaderna på
sina 3 åriga studier, och när man ser på vad det redan i det
skedet kunde prestera blir man stolt över dem, den entusiasm,
engagemang, inspiration och outtröttliga vilja det visade prov
på ger verkligen en fingervisning om vad slags yrkesutbildning
man där levererar ut i yrkeslivet.

Se på några bilder av det vinnande laget som jag tog och kom
också ihåg att det tävlande lagen ännu bara har studerat i endast
5-6 månader av sina 3 åriga studier, det här ni är verkligen
någonting att skryta av, och så är det också just här i förstadiet
till studierna som det bästa kockarna föds som man senare
kan kåra till årets kockar eller någonting liknande. Grattis.

1 kommentar:

Anonym sa...

Pärlan, ditt eviga plågoris, har nu återuppstått på plattlandsbloggen, fast i ny kostym: Zweistein. Titta gärna in vid tillfälle. :) Hälsn. Zwei. PS. Denna kommentar må du gärna radera om du vill, då den inte faller under rubriken Gastronomi, utan snarare under Info av Tveksamt Värde. Hälsa Frun och igelkottarna. DS.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen