lördag 24 oktober 2009

Kunskap, glädje och så lite bailys.....




Under kokbokens dag i Grythyttan den 17.10.2009 hade vi den
stora äran att få delta i en klassisk vinprovning med viner från
klassiska distrikt i Gamla Världen. Vinprovningen leddes av
ingen mindre än Carl Jan Granqvist och Karsten Thurfjell, bättre
experter en så kan man inte få; Carl Jan för sitt professionella
kunnande om både vin och måltid, han vet allt och det han inte
vet är inte heller värt att veta, Karsten också för sitt kunnande
men främst för sin förmåga att som journalist kunna beskriva
begripligt för folk vinets alla olika fördelar och nackdelar. Vin-
provningen hölls på Måltidens hus i Norden i "Gastronomiska
teatern".




Senare under kvällen avnjöts så veckoslutets sista måltid på
Grythyttans gästgiveri, en fyra rätters middag med tillbörliga
viner, en middag som likt allt det andra vi fick på Gästgiveriet
var väl genomtänkt och fullkomligt perfekt, och så sant som det
är, så njuter man med alla sinnen. Tack Grythyttans Gästgiveri
vi återkommer i nästa år igen.







Efter en god natts sömn (i ett av Ekmanska gårdens rum) och en
gedigen morgonfrukost på gästgiveriet var det så dags att börja
tänka på refrängen och hemfärden, ett oundvikligt faktum som
gjorde sig påträngande. En solklar söndags morgon med frost och
gulnade blad styrde vi hemåt Oslo till, och konstaterade bägge två
att vi redan börjat längta tillbaka.


Bon apetit.
På återseende.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen