onsdag 14 oktober 2009

Måltidens kunskapsdag och måltidsliteraturens dag 2009.


Det är nu ett år sedan vi senast besökte Grythyttans gästgiveri
och Måltidens hus i Norden, ett besök som den gången handlade
om alla grönsaker och höstens skördar, vi kan nu säga att det har
blivit till en tradition att vi varje år besöker just Grythyttan, det
är med all rätt det sägs: "Stället man längtar tillbaka till".
Årets besök kommer att bli ett i arbetets tecken och även om det
blir det så är det trots det ett stort nöje att kunna delta. Det blir
ett antal seminarier, utställningar, prisutdelningar och en hel del
diskuterande kring mat, måltiden och allt som rör det ämnet. Vi
börjar med den internationella måltidens dag, World food day den
15.10.2009 och avslutar arrangemanget den 17.10.2009 med den
stora måltidsgalan, hemfärden sker så den 18.10. 2009.

Som sagt årets viktigaste händelse för alla som är intresserade i
att följa vad som är senaste nytt i den gastronomiska sfären, det
är bla: föredrag i måltidskunskap, historia och så naturligtvis
KOKBOKENS DAG. Allt detta sammanfattas i ett paket som heter
Måltidens kunskapsdagar och årets tema är: Sverige det nya
måltidslandet
. Arrangör är Måltidsakademien och Gastronomiska
akademien och allting avslutas med en stor galamiddag på lördag
kväll. Förväntningarna är stora och hustrun har redan börjat
räkna timmarna tills vi skall vara på plats.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen