måndag 19 oktober 2009

Måltidslitteraturens dag i Grythyttan 17.10. 2009.



Den Wretmanska samlingen

Den Wretmanska samlingen kokböcker är en samling böcker av
ytterst stort värde och en samling kokböcker som ingen annan-
stans finns att beskåda, samlingen innehåller så många rariteter
att det flesta av böckerna behöver finnas bak lås och bom.

Tex; Världens äldsta kokbok av en man som hette Platina och
är från 1480, den kokboken är så värdefull och en sådan raritet
att det inte i ord går att beskrivas, hur som helst har man en
chans att på Måltidens hus i Norden i Grythyttan kunna virtuellt
bläddra i denna bok, samtidigt som man kan beskåda den i sin
inglasning under bysten till Tore Wretman. Och det kan jag lova
er att man blir nog lite knäsvag och i all synnerhet ödmjuk inför
mötet med den boken. "De Honesta voluptate, boken om den
ärbara vällusten, det säger väl allt.




Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen