tisdag 20 oktober 2009

Måltidsriket Grythyttan


På Måltidens Hus i Norden, kalastorget i källaren här såldes
allehanda läckerheter och det var också här den stora gala-
middagen hölls under Kunskapsdagen 16.10.2009.


Lördags morgonen den 17.10.2009 fick vi bekanta oss med
någonting alldeles speciellt och unikt i sitt slag, vi fick en guidad
tur till det vad man i dag kallar för konjakskatedralen, ett antal
konjakstunnor som skall finnas till allmänhetens beundran. Det
är ett projekt som Carl Jan Granqvist brinner för och det är
meningen att när projektet är färdigt skall det vara ett måltids-
museum där bla, dessa tunnor ingår och som han själv sade det:
på restauranghögskolan och måltidens hus tar vi hand om alla
sinnen och på måltidsmuseet ( Aptitum ) är det meningen att man
skall ta hand om alla minnen. - Det skall bli intressant att följa
utvecklingen kring måltidsmuseet Aptitum. Flera besök till
Grythyttan blir det alldeles säkert.




Bon apetit.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen