måndag 7 december 2009

Självständighetsdagen 2009.

Vi har nu på den gångna söndagen den 06.12.2009 firat Finlands 92 års dag som en självständig stat. Det var den 6 december 1917 som Lantdagen i Finland förklarade landet självständigt och så blev datumet Finlands Nationaldag. Vi Finländare firar dagen med blåvita ljus som enligt den påbjudna traditionen tändes kl 18:00 samtidigt som ofta en liten bordsflagga står samman med ljusen i ett synligt fönster. Samtidigt bänkar nästan hela den Finländska nationen sig framför tv-apparaten för att följa den stora självständighetsbalen man ordnar på Presidentens slott i Helsningfors. Tidigare på dagen har parader avlöst varandra runt om i landet, man har även haft minnestunder och krans nedläggning vid det stupades grav för att hedra alla dem som stred för fosterlandet men tyvärr aldrig fick uppleva själva freden. Och även om krig medför sorg och elände, väcker starka känslor och ganska dåliga minnen för en del människor bör vi samtidigt komma ihåg att alla dessa Veteraner som kämpade antingen i det första eller det andra världskriget gjorde en stor insats för att göra Finland sjävständigt, och framförallt också för att behålla det självständigt, och det är för dem det levande ljusen i alla Finländska hem lyser med sitt klara sken. Jag vill önska alla även om det blir så här i efterskott : GOD SJÄLVSTÄNDIGHETSDAG / HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ 2009.



Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen