lördag 23 januari 2010

Den avslutande frestelsen !

Det sägs att ingen måltid är ordentligt avslutad om inte den
innehåller en god efterrätt, Fransmännen har ett fint och slående
ordstäv för just detta: där hävdar man att: "man kan ju inte gå som
en hund från bordet heller", och det säger en hel del om den status
som efterrätten har till att var den avslutande delen på en måltid.

Så är det också så att den inbördes tävlan som det olika rätterna
har med varandra, dvs; den tävlan som förrätten för med huvud-
rätten och huvudrätten mellan efterätten, är en slags hävdan det
för för sin egen del, allting skall givetvis vara i harmoni med varan,
men samtidigt som harmonin är där befinner sig det alla tre, fyra
eller kanske ännu flera rätterna i en sorts inre kamp mellan varan.
Den ena försöker överträffa den andra och kulmen nås när man
sedan kommer, just till efterätten. Det betyder att har man lagt en
stor möda på en förrätt så skall det ännu mera möda och smak till
för att få en värdig avslutning på måltiden, dvs; efterätten skall
vara pricken över I:et. Men kom då också ihåg att det behöver
inte och skall inte betyda att efterrätten för den skull skall vara
invecklad eller svår att göra, tvärtom, det kan vara den enklaste
sak i världen med någon få råvara som fått den lilla behandlingen
med finess.

Detta är en sådan, det lilla och enkla men med en finess som gör
det till den värdiga avlutning som en efterätt bör och skall vara.

Fruktcocktail a la Christian
för 2 personer:

1 st apelsin, skalad och klyftorna utskurna
så att skiljeväggen mellan klyftorna är avlägsnad.
1 st päron, urkärnat och skuret i lagom bitar
1 st nektarin, skalad och urkärnad, skuren i lagom bitar.
1 st banan, skuren i lagom bitar
1 st granat äpple, endast det röda fruktkropparna används.
4 msk Duc D'arthour/ Pommeau de Normandie
eller calvados.

1: Blanda alla ingredienserna med varandra i en skål, flytta dem
därefter i höga glas, tex; champagneglas och ställ dem i kylen att
vila i någon timme, då har frukten sugit till vätskan och marinerat
sig ordentligt. Detta är efterätten som alla klarar av att göra, och
alkoholen kan man lämna bort och trots det få en kungligt god
efterrätt.
Bon apetit.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen