fredag 19 mars 2010

Skolmaten. Det senaste inom skolmaten hemma i Finland ...

Man kan ju undra över varför jag väljer att på min blogg allt som oftast skriva om skolmaten och problematiken runt den. Saken är den att jag anser den ha blivit så undermålig och ned prioriterad att det behöver få bli allmänt känt bland så många som möjligt. Och enligt min menig är det så att det är i barndomen och det unga åren som matfostran skall ske, det är där och då den egna upplevelsen av vad god, näringsriktig, hälsosam och njutbar mat bör formas, det är där man bör få lära sig att måltiden innebär inte bara att äta, det är också en form av social samvaro där man skall trivas och ha det trevligt samman i en avstressande, lugn och harmonisk miljö. När detta är sagt och vi ser på vad framtiden har att bringa, kanske vi kan som jag i inlägget nedan konstaterar se på saken med en liten blygsam optimism.

Jag har noggrant följt och följer fortsättningsvis utvecklingen med den Finländska skolmaten, om den överhuvudtaget alls är på väg att förbättras i någon som helst riktning eller om den står på stället och stampar... med en viss entusiasm och blygsam optimism kan jag konstatera att det trots allt sker någonting med den, Det enda trista är att upplysningen jag nu tänkt att delge er är material och nyheter som kommit till min kännedom från annat håll en det Finländska mediat, Äkta vara organisationen har gett ut följande information om den Finländska skolmatens tillstånd och framtida öde, trots allt ett glädjebud som man får hoppas att blir ALLA skolors motto.
Läs artikeln här nedan:

Finländsk skolmat uppgraderas

Nyheter. 16 mar.
Finlandssvenska skolbarn får, precis som de svenska, näringsberäknad mat.
–Men vad om de inte äter av den?

Det frågade sig Harriet Strandvik, aktiv i finlandssvenska Marthaförbundet. Nu är hon projektledare för Operation Skolmat, som dragit igång i vinter.

Marthaförbundet är med sina över 10 000 medlemmar Finlands största svenskspråkiga kvinnoorganisation. I år har de dragit igång Operation Skolmat för att inspirera barnen och alla som finns runt dem till bättre mat.
Bakgrunden till projektet är bland annat dåliga siffror om finlandssvenska skolbarns kostvanor, för lågt intag av fibrer (frukt, grönt och bröd) och för högt intag av socker.

Harriet Strandvik anser att den offentliga måltiden är bortprioriterad. Finland följer samma utveckling som Sverige med stora centralkök. Små kök läggs ner och med dem även den personliga känslan för måltiden – matkärlek, arbetsglädje, kvalitet.

– Det verkar som om offentlig mat är en enbart en ekonomisk belastning, måltiden är för Operation skolmat en möjlighet att matfostra barn och unga på ett positivt sätt.

I projektet kommer de inblandade skolorna att bjuda på en grönsaksbuffé, personalen utbildas och inspireras. Resultatet från en av skolorna var slående: Grönsakskonsumtionen gick upp från 8–41 kilo per dag och eleverna blev piggare.
Operation skolmat ska också verka för att smakträning enligt Saperemetoden ska ingå i undervisningen.
Det är också viktigt att få med sig föräldrarna på båten. Familjerna ska informeras och få stöd och inspiration med hjälp av matlagningskurser och kockdueller.



4 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Fortsätt, fortsätt.. det ger sakteliga resultat... Här har vissa skolor börjat profilera ekologisk och välgjord mat.. En helomvändning!

Jag såg idag på bladet att Oliver James börjat samma kamp - både i England och USA!

Kanske dagens kockar är de enda som kan lyfta upp folkhälsan via maten!

Ju mer kändis ju mer effekt!

Glad påsk!

Christian Tikkanen sa...

Tack min vän. Och Oja, vi slutar inte den här kampen i första hast, små blygsamma förtecken till ändring i skolmatens vara och väl kan man se i horisonten. Och jag tror mera än jag hoppas att politikerna kommer att vara de som går förlorande ur denna strid, de första bevisen för de fick vi i år vid vårt senaste besök till Grythyttan, Ingen i Finland hade ens hört om SAPERE och hur den kan förverkligas för såväl skolungdomar som äldre i åldringsvården, Under vårt besök där kom jag i samspråk med några Finländska besökare som var inbjudna till att medverka i seminarium om skolmaten och Sapere bland annat genom den Svenska organisationen Allebarnsrätten. Den Finländska delegationens okunskap och förvåning över denna metods existens var påfallande och gav vid handen hur illa det Finländska matmedvetandet för unga och gamla är. Lyckligtvis var det så att en i delegationen var en representant för Marthorna i Finland och nu har det ju infört Saperemetoden i två skolor i Finland, som ingår i ett pilotprojekt, just för att påvisa den oerhörda vikten av att kunna ge näringsriktig och framförallt näringsrik och hälsosam mat på ordentliga råvaror dessutom helst lokalt odlade och på skolan handgjorda.

stephan sa...

Men skolbarnen kunde ju titta på filmen "Råttatouille". En fantastisk ironi över Frankrike MEN även en introduktion i smakandets konst. Du har väl sett den??
Noterar att många kockar envisas med att skriva god appetit med ett p, medan fransmännen nog använder två :)

Christian Tikkanen sa...

Hej Stephan, Du har så rätt så, jag har inte sett hela filmen bara några brottstycken ur den, har länge tänkt skaffa mig den det har bara inte blivit av ännu. Tack för tipset till rättstavningen skall rätta till det.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen