Grillad langust, pilgrimsmusselmoussé
och en rukkolasallad
Receptet för 2 personer
Ingredienser:
1 st färsk langust
1 st liten gul lök
1 st pilgrimsmussla
Några råa scampin (jätteräkor) skalade.
1 msk fiskrom, gärna sikrom
80 g bit av hälleflundra
1 msk creme frech
1 msk majonnäs
salt och peppar
½ dl vitvin
klippt gräslök
1: Börja med att koka upp vatten, det skall koka riktigt ordentligt.
Lägg i langusten och koka den i inte mera än 1 minut. Lyft den
upp och dela den på längden i två halvor.
2: Avlägsna det oätbara från langusthalvorna, tarmen, magen och
delar av huvudet, men låt stjärten och skalet vara helt och intakt.
Dela också på klorna och tag ut köttet ur klorna och ta vara på det.
Spara också på klorna, det skall åter fyllas med köttet senare.
3: Finhacka löken, skär jätteräkorna och hälleflundran i mindre
bitar och blanda allting samman. Placera en del av massa tillbaka
i det delade klorna, resten fördelar du jämt över de halverade
langusterna på den sidan där huvudet sitter, salta och peppra lätt.
Häll över langusthalvorna några droppar god olivolja. Grilla dem
i ugnen i några få minuter och kontrollera dem hela tiden så att de
inte översteks eller bränns vid.
4: Skär pilgrimsmusslan i lagom små tärningar. Stek dem lätt i
smör och avsluta med att hälla vinet över dem, lyft dem därefter
upp i en skål, klipp lite gräslök över. Blanda ner majonnäsen och
creme frechen, salta och peppra vid behov.
Montera allting på tallrikar enligt bilden, rukkolan lägger du som
en bädd på tallriken intill själva langusten och sikrommen lägger
du en klick av på moussén, du kan också med fördel pressa några
droppar av citronsaft till sist över anrättningen och servera dem
sedan genast, ännu lite varma.
Bon appetité
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar