fredag 2 april 2010

Memma en nationell egendom.



Det är när man bor utomlands och kommit bort från den goda Finländska mattraditionen i en längre tid som man lär sig att acceptera den som en del av det Finländska, någonting man förutsättningslöst förknippar med hemlandstoner. Memman är ett typiskt exempel på någonting så Finländskt i smakväg att
man riktigt kan få hemlängtan redan bara av det.

Det finns folk i utlandet som får sig tillsändt memma just därför att det vill njuta av påsken så som det varit vana att göra det, med memman som ett bevis på en kulinarisk njutning tillhörande
påsk.

Memman: ett slags hopkok av malt, rågmjöl, sirap och socker som sedan gammalt av skulle serveras ur en slags askar gjorda på riktig björknäver, är någonting så Finländskt och unikt i matväg att bara en äkta Finne eller Finlandssvensk kan förstå innebörden med rätten. Den hör påsken till och är lika viktig i den
Finländska mattraditionen som den Svenska surströmmingen är viktig för det Svenska midsommar firandet.

Och även om jag aldrig haft ett speciellt begär till memman ens hemma i Finland under påsken, så måste jag ändå medge att de gånger vi fått Finländskt besök till påsken har memma alltid ändå varit en kär kommen gäst, den har varit en smak av Finland. Jag säger då bara som en annan artfrände bland oss utlands finnar, en gång sagt, att; när memman kommer till hennes bord så skall det vara tyst i huset för att hon skall kunna njuta av denna, för henne varande, nationalrätt, memman, det är då en helig stund för henne att kunna njuta av denna raritet utanför landets gränser, och då skall man inte ha några som helst störande element runt omkring sig, och jag kan intet annat än hålla med om det.

Glad och god påsk.

Bon apetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen