MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 17 april 2010

Smakbomber! Social samvaro.


Smak är som känt en subjektiv sak. För någon av oss är smak
det viktigaste i livet; jag vet om vinsmakare som har försäkrat
tungan sin för miljon belopp. Själv har jag blivit mera och mera
medveten på smak, och inte minst kombinationerna, emedan
hur ting ser ut på tallriken blir till andra hands prioritet.

Mitt fat är en kombination av det bästa nordiska smaker med
influenser utifrån och då speciellt ifrån det kända medelhavs-
köket. På fatet återfinner man stekta pilgrimsmusslor med
svart trumpetsvamp och tryffelsalt, marinerade jätteräkor
och en tapenad, salsa och gratinerade paprika slice, boulabaise
med dram, syltad morot och både kokt samt stekt abborre.
Fatet är med andra ord en ren smakbomb som uppfordrar till
en social samvaro

Bon appetit.

Inga kommentarer: