Fjällöringsfilé med en persiljerotspure
brynta rotfrukter och en dill-smörsås.
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
2 st hela fiskar fjällöring, rensade men
inte filéade.
4 st persiljerötter
4 st medelstora potatisar
1 dl riven ost
½ dl grädde
Några charlottenlökar i tärningar
4 st palsternackor i små tärningar
4 st morötter i tärningar
1 purjolök i små tärningar eller strimlor
2 dl finskuren dill
300 g smör
salt och peppar
1: Börja med att filéa fisken och gör så att alla fenor och huvuden
och ben läggs i en kastrull tillsammans med putset från filéerna.
Häll vatten över just så mycket att det täcker, koka i 35 minuter,
sila och låt det svalna, frys fiskfonden ned till att kunna användas
en annan gång, nu behöver du den inte då såsen är en smörsås.
2: Salta och peppra dina fiskfiléer och låt dem vila på köks-
bänken.
3: Skala och putsa av persiljerötterna och potatisen, skär dem i
mindre bitar och lägg dem i en kastrull, fyll på med vatten just
så mycket att det täcker och koka dem mjuka.
4: Sila bort vattnet och gör en slet pure av rötterna, tillsätt den
rivna osten och till sist grädden under omrörning, salta och
peppra vid behov. Puren kan du nu antingen lägga i mindre
bakformar och grädda i ugnen på 210 graders värme i ca 12
minuter och gärna strö lite mera riven ost över fören du lägger
dem i ugnen, eller så kan du bara välja att servera purén rakt
av som den är i en skål bredvid.
5: Fisken är det dags att steka i lite smör vackert gyllen färgad
och med skinnsidan lagom knaprigt stekt lyfter du dem upp på
tallrikar eller serveringsfat. Fortsätt att steka i det samma
fettet alla dina på förhand skurna och tärnade rotsaker tills det
är lagom mjuka men ändå inte överstekta. Lyft dem därefter
upp på tallrikarna eller fatet.
6: Smöret smälter du i en kastrull samtidigt som du rör i den
finskurna dillen, häll såsen därefter över fisken.
( Vill du kan du även steka fisken hel utan att skära den i filéer
och göra allt det andra enligt anvisningarna).
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar