MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 1 maj 2010

Grisfilégryta á la Christian

Min grisgryta

Receptet för 6 personer
Ingredienser:

1.2 kg gris innerfilé
10 st gröna sparrisar
½ färsk skalad rödbeta
3 st skalade morötter
1 st röd paprika
1 dl skuren gräslök
1 msk tomatpuré
2 dl vitvin
3 dl vatten
1 msk socker
Salt och peppar

1: Skär rotsakerna tillsammans med paprikan och sparrisen i
lagom stora bitar, stek dem hastigt i pannan och lägg dem över i
en kastrull, salta och peppra. Rör ner den klippta gräslöken.

2: Skär den hela gris innerfilén i tunna skivor som du sedan steker
i het stekpanna, flytta bitarna över i den samma kastrullen där du
har rotsakerna, skölj ur pannan med lite vatten och häll det över
rotsakerna. Tillsätt vinet och mera vatten just så att det täcker.
Låt det småputtra under lock i ca 10 minuter. Strö sockret i
grytan och rör samtidigt ner tomatpurén, låt småkoka ytterligare
i 1-2 minuter.

Servera med pressa potatis, lingonsylt, ett gott lantbröd och
självklart ett passande rött vin till.

Bon appetité

Inga kommentarer: