MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 8 maj 2010

Fiskburger a la christian


Min fiskburger

Receptet för 2 personer
Ingredienser:

2 st medelstora Fiskfiléer av sik eller abborre
4 st skivor gott hembakt rågbröd eller lantbröd
en handfull rukkolasallad
½ tunt skivad paprika ( röd eller gul )
1/3 dels bit strimlad gurka
Några cherry tomater i klyftor
4-5 st hela gröna sparris skurna på längden i halvor
Salt och peppar
Saften av en citron
Olivolja

1: Börja med att laga salladen till anrättningen, blanda samman
rukkolan med den strimlade paprikan, gurkan och tomaten i
klyftor, salta och peppra lätt och skvätta lite god olivolja över.

2: Stek brödskivorna i stekpannan med lite smör och när det är
färdiga lyfter du dem upp på tallrikar och fortsätter med att steka
fisken tills den är lagom stekt. Lyft fisken upp på en brödskiva var
salta och peppra dem lätt varefter du montera en del av salladen
över fisken på brödskivan, lägg nästa brödskiva över och fortsätt
med att steka den gröna delade sparrisen och lägg den därefter
upp på den andra skivan stekt bröd.
Monter till sist på toppen av det hela det resterande av rukkola-
salladen, avsluta med att stänka över saften av en citron på hela
anrättningen och servera genast.

Bon appetit


Inga kommentarer: