söndag 9 maj 2010


God Morsdag till alla er mödrar överallt 
i Finland.



En mor finns med från början
som källan till ditt liv.
Med kärleksfulla blickar
hon följer varje kliv.
Sen livets första måltid
har hon bjudit dig att smaka.
Hon ger dig av sin omsorg
utan krav att få tillbaka.
Hon tas så lätt för given
som lindring av besvär.
Och sällan blir hon tackad
och sedd för den hon är.
I livets alla skeden
förblir hon dock densamma...
Din alldeles unika
högt älskade mamma.

2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

En vacker och tankvärd vers! Men varje morsdag blir jag litet ledsen över att konceptet med en speciell dag känns litet fel.. Alla dagar sitter mammorna där och väntar på att barnen ska höra av sig. Ibland är det litet av teater hela morsdagen.. även om tanken i grunden är god..

Christian Tikkanen sa...

Nog så sant det du. Det är det här med det moderna samhället som ger sig till uttryck, inte bara genom av att maten skall vara ett snabbt överstökat kapitel, men även också familjens egna medlemmar blir till en slags slit och släng objekt, tycks det som ibland...När skal man lära sig att stanna upp och ge tid till lite samvaro och tidslöshet...



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen