MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 14 maj 2010

Grillad grisfilé


Grillad grisfilé med pommes Anna
brynta rotfrukter och en timjansås

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

600 g grisfilé (Inner filé)
8-10 st tvättade potatisar
2 stora gula lökar
 2 st persiljerötter
2 st morötter
160 g rotselleri
Några små charlottenlökar
 Några kvistar färsk timjan
Salt och peppar.
Smör
2 dl rödvin
1 dl grädde

1: tvätta och skala persiljerötterna, moroten och sellerin , spara på skalresterna, lägg dem i en kastrull, fyll på med vatten just så mycket att det täcker och koka till en fond, den skall du senare använda till såsen.

2: Skär de skalade rotfrukterna i lagom stora tärningar, skala charlottenlöken och tillsätt dem hela i rotsaksblandningen. Blandningen steker du i het stekpanna strax före serveringen.

3: Skiva potatisen och löken i tunna skivor, stek potatis och lök tillsammans, och häll dem därefter upp i en ugnsfast form och grädda i ugnen på 165 graders värme i 25-30 minuter eller tills potatisen känns mjuk. Tag formen ur ugnen och stjälp upp potatiskakan "Pommes Anna"  och skär ut lagom stora portioner till var och en.

4: Det är dags att sila fondkoket och ta tillvara vätskan, häll fonden över i en kastrull, tillsätt vinet och låt det koka ihop tills halva mängden vätska återstår då tillsätter du färsk timjan och till sist grädden, låt det koka upp och såsen är färdig. Vill du ha den tjockare låter du såsen koka ännu längre. Såsen kan med fördel göras färdig långt på förhand.  

5: Stek grisfilen hel på grillen eller i en räfflad stekpanna just så länge att den blivit nästan genomstekt, tag den upp och lägg den i aluminium folie, låt den vila i någon minut förren du skär den i portionsskivor. Lägg upp den stekt/ grillade grisfilén och tillbehören på förvärmda tallrikar och ha såsen upp i en såsskål varifrån alla försyner sig själva.

Bon AppetitéInga kommentarer: