MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

söndag 2 maj 2010

Havssmak!

Sikromsröra och rostad sikrygg
samt citrontoast

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

160 g sikrygg
50 g sikrom
1 st finhackat kokt ägg
1 st fint hackad liten gul lök
½ msk rivet äpple
saften av en citron
1 msk creme frech
1 msk majonnäs
Salt och peppar
Olivolja
Några dillkvistar till dekoration

1: Blanda samman sikrommen, ägget, löken, äpple, creme frech
och majonnäsen, salta och peppra samt smaka av. Låt stå och dra
till sig smakerna i kylen någon timme.

2: Skär sikryggen i lagom små bitar på ca 40 g per bit. Stek dem
i en het stekpanna med lite olivolja. Ta dem upp och låt svalna.
Lägg dem upp på tallrikarna.

3: Tag några skivor vitt bröd och skär dem i små triangelbitar.
Skvätta saften av en citron över dina brödskivor och rosta dem
därefter i en het stekpanna med lite olivolja. Lägg dem upp på
tallrikarna och ta fram ur kylen sikromsröran, placera en lagom
mängd på en matsked och ställ skeden på tallrik, dekorera med
några dillkvistar. Här kan man med fördel använda sig av djup-
tallrikar, då hålls skeden med röran bättre på tallriken.

Allt detta påminner lite om den så kända Svenska Gubbröran.
Vi kan nästan påstå att detta är den Finländska, Österbottniska
varianten av en gubbröra, och här passar nog den obligatoriska
snapsen in som en förträfflig följeslagare. En Marskin ryypy.
Marskalken Mannerheims brännvin. Eller bara ett gott vitvin.

Bon appetité


Inga kommentarer: