MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 26 maj 2010

Lättsaltad torsk


Smörstekt lättsaltad torskrygg 
med ugnsbakade grönsaker och
en kall gräslök-sås


Receptet för 4 personer
Ingredienser:

480 g torskrygg/ 120 g per person

 Några små blomkålsknippen och
broccoli knippen
4 st medelstora potatisar i klyftor
2 st rödlökar skurna i klyftor
1 st morot skuren i långa stänger

1 dl finhackad gräslök
½dl citronsaft
1 dl creme fresch eller naturell yogurt
2 msk snöfrisk (för finska förhållanden, hovi naturell mjukost)
Snöfrisk är en äkta Norsk produkt gjord på getmjölk och blir till en 
mjuk bredbar smältosttyp. Den Finländska mjukosten hovi naturell är
närmast jämförbar.
Salt och peppar
Smör till stekning
Olivolja

1: Blanda samman rotsakerna och grönsakerna i en ugnsfast form, salta och peppra lätt och häll en liten mängd olivolja över, ställ i ugnen på 165 graders värme i ca 20 minuter och rör om då och då.

2: Blanda samman gräslöken med citronsaften, creme frechen och smältosten till en sås, salta och peppra samt smaka av. Låt den stå och dra till sig smakerna i kylskåpet tills den skall användas.

3: Stek fisken i stekpannan med lite smör, just så länge att torsken fått en vacker brynt färg, det tar ca 1½ minut på var sida, inte längre, då skall torskens kött vara lagom stekt och du kan se hur "lamellerna" nästan vill falla ifrån varandra. Servera torsken med det ugnsbakade grönsakerna och den förberedda gräslökssåsen.

Bon appetit.

Inga kommentarer: