MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 23 maj 2010

Musslor a la Skagerak/ eller, på mitt vis!





Ett besök till den vackra och sydligaste utposten på Norsk mark, Fyren vid Lindesnes, resulterade i ett musselrecept, ett recept på så lokala råvaror det överhuvudtaget går an att få tag på. Musslorna ur havet vi ser på bild, Skagerak, kryddorna på marken där man står och brödet ur den närbelägna stenugnen, det lokala bagerites stolthet, Lindesnes fyrkornsbröd, det är bara vinet och vitlöken som skänker en liten misstro till anrättningen, just därför att det är det ända som är utländskt.

1 kg färska musslor
2 st hackade gula lökar
2 st skivade vitlöksklyftor
1 knippe fin hackad gräslök
4 dl vitvin
2 dl fiskfond
En handfull blommor av maskros
2 msk skuren libbsticka
Salt och smör

Putsa och skölj musslorna under kalt vatten, häll vinet och fonden i en kastrull och låt det börja koka ordentligt, tillsätt örterna och salt, lägg i musslorna när allting kokar ordentligt, koka musslorna tills det öppnat sig, tillsätt lite smör och lyft dem upp på djuptallrikar och häll spadet över. Avnjut med ett gott bröd och vin till.

Bon appetit


Inga kommentarer: