Ett besök till den vackra och sydligaste utposten på Norsk mark, Fyren vid Lindesnes, resulterade i ett musselrecept, ett recept på så lokala råvaror det överhuvudtaget går an att få tag på. Musslorna ur havet vi ser på bild, Skagerak, kryddorna på marken där man står och brödet ur den närbelägna stenugnen, det lokala bagerites stolthet, Lindesnes fyrkornsbröd, det är bara vinet och vitlöken som skänker en liten misstro till anrättningen, just därför att det är det ända som är utländskt.
1 kg färska musslor
2 st hackade gula lökar
2 st skivade vitlöksklyftor
1 knippe fin hackad gräslök
4 dl vitvin
2 dl fiskfond
En handfull blommor av maskros
2 msk skuren libbsticka
Salt och smör
Putsa och skölj musslorna under kalt vatten, häll vinet och fonden i en kastrull och låt det börja koka ordentligt, tillsätt örterna och salt, lägg i musslorna när allting kokar ordentligt, koka musslorna tills det öppnat sig, tillsätt lite smör och lyft dem upp på djuptallrikar och häll spadet över. Avnjut med ett gott bröd och vin till.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar