Smörstekt laxrygg vilande på en fänkåls/sparrispytt
med en potatisfondant och blomkålspuré naperad
med en Nordisk pesto
Du kan be att få din laxrygg utstyckad i affären eller så kan du givetvis göra det själv och samtidigt ta till vara alla det bortskurna putsresterna och ben delarna till att koka din egna fiskfond på, vilket jag givetvis rekommenderar att man gör. Laxen gör du inget annat med än att du pepprar den lätt, och steker den därefter i smör, saltar den det gör du efter stekningen, men ytterst lite. Fänkålen och sparrisen skär du i mindre biter blandar samman till en pytt och steker dem till sist i den samma pannan som fisken. Blomkålen kokas mjuk och mosas därefter till en puré tillsammans med lite smör, salt och peppar, avslutningsvis vispas en liten mängd grädde i och purén är färdig. När purén läggs upp på tallrik lagar du en grop i mitten på purén och där placerar du en liten mängd av din handgjorda pesto. Potaisen skär du i halvor eller kuber, steker i rikligt med olja och lägger därefter i ugnen på varmhållning. Det som gör den här rätten speciell är den Nordiska varianten av en pesto, jag har i ett tidigare blogginlägg gett en variant av en Nordisk pesto och då var den med blåmöggelost. Den här varianten är snarlik men innehåller en lagrad hårdost, för mig blev valet Västerbottensosten, men alla kan själva välja sin egen ost, huvudsaken är att osten är av inhemsk eller Nordiskt ursprung. Att resten av råvarorna också är Nordiska är en självklarhet.
Min Nordiska pesto ( variant 2)
Ingredienser:
1 bunt bladpersilja
1 bunt dill
1 st gul lök utan skal
2 msk pumpafrön eller rostade vetekorn
80 g Västerbotten ost
1-2 dl rypsolja
Eventuellt lite salt
Allting körs i mixern till en jämn och slet smet.
Kan sedan lagras i kylskåpet i en längre tid.
Passar ytterst bra till att pensla fisk med före
den skall stekas eller grillas.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar