MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 15 maj 2010

Vårsoppa på spröda nässlor


Nässelsoppa kokt med Rørosrømme, gräslök
harsyra och rågbrödskrutonger 

Den här soppan är bland det enklaste ting du kan göra i ditt kök, byggd på råvaror du finner i din egen trädgård, spröda nässlor och harsyra, ogräs, skulle säkert någon kalla dem för, men ändå så komplicerade i sin smak att det går inte med bästa vilja att kopiera dem eller förfalska dem. Nässlorna påminner lite i smaken som spenat men aningen skarpare, harsyran är då rena kontrasten till nässlorna, lite sötaktig samtidigt som den är så skarpt nyanserad i sin syrlighet att tungan vill slå piruetter, ja nästan elektrisk, och ändå inte en skrikande motsättning till nässlorna, tvärtom, i den lilla mängd, närmast som en dekoration på tallriken, bidrar de till att förhöja smaken i soppan, upplevelsen av en vår på tallriken blir påtagbar och verklig. Avslutningsvis vispar du i lite syrad grädde, creme frech eller som jag gjort det här i Norge, en liten klick handgjord Rörosrömme, en syrad gräddprodukt som har en helt egen smak och kan närmast liknas med creme fresch.  Kompositionen är fullbordad när du klippt i en del gräslök och lagt i några stekta rågbrödskrutonger, då är det dags att avnjuta en vårsymfoni i smaker. 

Så här gör du vårsoppan.

Tag en eller två handfulla med spröda små nässlor, ett antal harsyreblad och några blommor av den samma.
Skölj av det spröda nässlorna och koka dem därefter i en ½ liter vatten i ca 5 minuter. Mixa soppan med en stavmixer till en jämn och slet konsistens. Tillsätt 1dl syrad grädde under omrörning och tag av värmen. Salta och peppra samt smaka av. Skär lagom stora krutonger av en bit rågbröd, bryn dessa i het stekpanna tillsammans med lite smör, lägg en lagom mängd krutonger upp i djuptallrikar och klipp färsk gräslök över. Häll soppan över i varje djuptallrik och avsluta med några harsyreblad och blommor uti.

Bon appetit

Inga kommentarer: