Nässelsoppa kokt med Rørosrømme, gräslök
harsyra och rågbrödskrutonger
Den här soppan är bland det enklaste ting du kan göra i ditt kök, byggd på råvaror du finner i din egen trädgård, spröda nässlor och harsyra, ogräs, skulle säkert någon kalla dem för, men ändå så komplicerade i sin smak att det går inte med bästa vilja att kopiera dem eller förfalska dem. Nässlorna påminner lite i smaken som spenat men aningen skarpare, harsyran är då rena kontrasten till nässlorna, lite sötaktig samtidigt som den är så skarpt nyanserad i sin syrlighet att tungan vill slå piruetter, ja nästan elektrisk, och ändå inte en skrikande motsättning till nässlorna, tvärtom, i den lilla mängd, närmast som en dekoration på tallriken, bidrar de till att förhöja smaken i soppan, upplevelsen av en vår på tallriken blir påtagbar och verklig. Avslutningsvis vispar du i lite syrad grädde, creme frech eller som jag gjort det här i Norge, en liten klick handgjord Rörosrömme, en syrad gräddprodukt som har en helt egen smak och kan närmast liknas med creme fresch. Kompositionen är fullbordad när du klippt i en del gräslök och lagt i några stekta rågbrödskrutonger, då är det dags att avnjuta en vårsymfoni i smaker.
Så här gör du vårsoppan.
Tag en eller två handfulla med spröda små nässlor, ett antal harsyreblad och några blommor av den samma.
Skölj av det spröda nässlorna och koka dem därefter i en ½ liter vatten i ca 5 minuter. Mixa soppan med en stavmixer till en jämn och slet konsistens. Tillsätt 1dl syrad grädde under omrörning och tag av värmen. Salta och peppra samt smaka av. Skär lagom stora krutonger av en bit rågbröd, bryn dessa i het stekpanna tillsammans med lite smör, lägg en lagom mängd krutonger upp i djuptallrikar och klipp färsk gräslök över. Häll soppan över i varje djuptallrik och avsluta med några harsyreblad och blommor uti.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar