MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 20 maj 2010

Vårt vardagliga kök!

Vem blir väl inte nostalgisk och närmast sentimental över att få se välfyllda förråd, hyllor och lådor i matboden, de som har en matbod då, eller i kylskåpet. Det bringar bud om en rik höst, och ett tillbud om många rikhaltiga, läckra måltider och visar också att ägaren gillar ordning. En inre ordning som styr kökets atmosfär, husets mitt- punkt, här formas dagens arbetsuppgifter av det som du finner i det välfyllda skafferiet. Ett skafferi eller kylskåp som hur enkelt det än må vara, välfyllt eller halvtomt, ändå inger en förhoppning över någonting njutbart. I detta rum, köket, har mången diskussion, handling, utförande och aktivitet ägt rum, inte bara ett recept behandlats, en rätt avnjutits, här har också alldagliga sorger, glädje, bekymmer och budskap bearbetats på samma vis som behandlingen av recept och mat, allt har genomgått en analys och behandling som vittnar om en god omsorg och omtanke, köket det är, och förhoppningsvis förblir " husets mittpunkt".

2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Dags att så alla rotsaker. Alla grönsaker. Sätta tomaterna. För att i juli augusti börja samla in, frys in..njuta av det gröna. Visst finns det att köpas.. men en stor glädje ligger i att se det växa för ens egen "bod"..

Christian Tikkanen sa...

Så sant så. Just nu njuter vi vårens första spröda primörer. Och som du redan konstaterade fångas vårt intresse av att sätta i jord allt det som senare i sommar och höst bidrar till fulländade gastronomiska upplevelser. By the way, Äntligen händer det ting på skolmats fronten, Det gläder mitt hjärta när jag vet att Marthorna av alla ting i världen börjat engagera sig i skolmaten, genom ett projekt som heter operation skolmat. Om det skulle man kunna berätta hur mycket positivt som helst men jag väljer att kommentera det på ett kortfattat sätt, nämligen, ÄRA VARE MARTHA. =).