MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

tisdag 22 juni 2010

Naturnära !




Att så små och enkla ting som en kaffekopp med något litet bakverk kan göra underverk lär man sig nog fort att förstå då man vistas i den Norska naturen, det är nämligen så att i Norge har man förstått sig på att även i
vildmarken kan man behöva få sig någon form av traktering, därför har man placerat ut, mitt i ödemarken, ett antal stugor, en slags små cafeér som har som mål att betjäna alla de som är ute på vandring i naturen, och öppet håller det året runt varje lördag och söndag. Vår helgvandring föranledde till ett besök på en av det vackraste platser i Oslos omedelbara närhet: Kopparhaughyttan, ett café med en egen restaurangavdelning där du kan få både dryck och mat, vi tog en kaffe och en kanelbulle, och när vi sedan fick våra kaffekoppar serverade förstod vi med ens hur viktigt det är att kunna njuta en så "simpel" sak som kaffe, på muggarna kunde man läsa följande text: Kos deg, det är det nära ting som ger livet mening! Och när ännu till utsikten var den bästa man kunde tänka sig så blev nog njutningen både naturnära och total. 

" Njut av tillvaron, det är det enkla tingen som ger livet en mening ".
Norskt ordspråk

Bon Appetit

Inga kommentarer: