MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 16 juni 2010

Grillad Abborre i folie och jätteräkor på spett


Grillad Abborre i folie 
jätteräkor på spett och
en pikantsås

Receptet för 2 personer
Ingredienser:

 Abborrfilé lagom för 2 st personer
6 st jätteräkor utan skal per person
2 st färska champinjoner per person
En halv paprika per person

Några halverade cherrytomater
2 msk riven parmesan
Skure gräslök och lite tidig vårlök
Svartpeppar

Pikantsåsen:
 2 msk finskuren dill
2 msk fintärnat äpple
2 msk finskuren lök
2 msk majonnäs
2 msk creme fresch

Allt till såsen blandas samman och får stå i kylen ca 1 timme.

1: Tag fram Aluminiumfolie och laga två stycken lagom stora ark av en bit folie, just så stora att du får plats för några abborrfileér och tillbehören. Lägg Fisken mitt på foliearket, strö över 1 msk riven parmesan på varje ark du lagat. Lägg någon halva cherrytomat över varje fisk och därefter strör du på skuren gräslök och vårlök samt vrider några varv på pepparkvarnen över det hela. Laga så ett slutet paket av dina folieark så att allting blir tätt, det är ditt grillpaket som du sedan skall sätta på den varma grillen i någon minut.

2: Ta grillspett eller schaslikstickor och trä på dem 6 st jätteräkor per spett, 2 st champinjoner och en paprika halva var. 

3: Blanda samman några matskedar olivolja med lika mycket soja, det penslar du över dina spett strax före det läggs över grillen och under grillandet penslar du nu som då dina spett. Grilla dem på var sida inte längre en några få minuter, just så lagom att räkorna blivit vackert rosa/rödfärgade, inte längre.

4: Fiskpaketet lägger du på grillen lite före själva spetten kommer på och därefter låter du dem bara ligga på grillen just precis lika länge som dina spett, alltså allt i allt inte mera en ca 3-5 minuter totalt. Vill du kan du ytterligare efter att du tagit dem av grillen pressa lite citronsaft över eller göra som jag ta någon timjankvist och lite ängssyrablad och dekorera upp paketet med. Och kom ihåg att inte salta fisken då den är överströdd med riven parmesan som är salt nog i sig.

5 Pikantsåsen kan du välja att sätta på bordet så att alla kan själv försyna sig av den eller så monterar du färdigt på alla tallrikar en lagom stor klick.

Inga kommentarer: