Att nypotatis är en smakfull upplevelse kommer man inte ifrån. I all sin enkelhet, kokta i lättsaltat vatten och därefter serverade rykande heta med ny klippt dill över sig är det någonting vi alla förväntar oss att kunna njuta av under det första dagarna i juli när nypotatisen är skördemogna och som allra bäst. För många kan potatisen vara ett måste, någonting man inte kan leva utan, man bara måste ha dem och utan potatis blir maten lite ofullständig. För andra igen kan den möjligen bli ett pinligt tilltugg, också det ett slags "måste" på tallriken, en råvara som endast skall tjäna ett syfte , att finnas på tallriken för att den har alltid gjort det oavsett om man gillat den eller inte och om inte för annat så i varje fall för att göra en mätt.
Hur mycket vi nu sedan både älskar och hatar denna rotfrukt kommer ingen av oss undan det oundvikliga faktum att potatisen har format vårt liv och leverne, vår vardag mer en någon annan rotfrukt genom tiden och det har potatisen gjort speciellt genom sin historia. Potatis har odlats i mer än 10000 år och i fotspåren av krig och elände upptäcktes den 1530 av konkvistadorerna när det härjade bland Inkafolket, potatisen eller dess släkting Bataten, sötpotatisen, blev inkafolkets ödesdigra fall och ironiskt nog också det som gjorde dem kännt bland oss Europeér. Hur potatisen kom till Sverige och Norden är höljt i dunkel men många växthistoriker håller för troligt att potatisen infördes i Sverige av hemvändande soldater från trettioåriga kriget.
Hur som helst en rotfrukt som kan på så många olika sätt tillredas att även om den så är älskad eller hatad bjuder den på en gastronomisk njutning för alla. Kokt, stekt, bakad, mosad, stött, pressad ja till och med grillad kan du få den, möjligheterna är oändliga och det är bara att låta den egna fantasin flöda. Någonting som jag tycker är ett somrigt alternativ för potatisen är att baka den i ugnen med en pesto som krydda och då skall det givetvis vara med en Nordisk pesto.
" Det finns en avdelning i himmlen där några saliga sitter
och äter ugnsbakad potatis ( skalet är det bästa) och aïoli."
Med en Nordisk Pesto bakt nypotatis
Receptet för 4 personer.
Den Nordiska Peston ( Variant 2)
1 bunt bladpersilja
1 bunt dill
1 st gul lök utan skal
2 msk pumpafrön eller rostade vetekorn
80 g Västerbotten ost
1-2 dl rypsolja
Eventuellt lite salt
Allting blandas samman i mixern till en slet massa
© Christian Tikkanen
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar