MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 5 juni 2010

Lammkotletter och rotgrönsaker i ugnenLamm kotletter på mitt vis

Receptet för 4-6 personer
Ingredienser:

8 st lammkotletter och/eller lammbog
12 st spröda nya färska morötter helst direkt ur landet
6 st färska rödbetor
2 st rödlök
En liten vitkål
Några kvistar rosmarin
2 st vitlöksklyftor
2 dl rödvin
2 msk sirap
Salt och peppar
Olivolja

1: Skala rödbetan och skär den i mindre klyftor eller bitar, det samma gör du med rödlöken,  morötterna sköljer du bara i kallt vatten och låter dem vara antingen hela eller så skär du dem i halvor, vitlöken låter du gå i med skal och allt. Allt detta lägger du i en långpanna, saltar och pepprar och häller på lite god olivolja, rör om så att saltet och pepparn fördelas jämt över alla rotsakerna.

2: Bryn lammkotletterna eller bogen hastigt i stekpanna. Flytta dem över på rotsakerna i långpannan. Salta och peppra lätt över köttet. Häll vinet över köttet och lägg även i rosmarinkvistarna. Grädda i ugnen på 125 grader i 1-2 timmar, ös då och då. När lammet har varit 1½ timme i ugnen tillsätter du vitkålen skuren i mindre bitar samt droppar över sirapen på kålen. Sänk värmen till 100 grader och fortsätt att grädda ytterligare i 1½ timme. ös då och då.


Receptet innehåller inget annat än några goda rotfrukter och självklart lammköttet, potatis eller något annat tilltugg krävs inte just för att det goda rotfrukterna är det väsentligaste, mängden av rotsakerna är väl tilltagen just för att smakbilden skall koncentrera sig till rotsakerna och köttet, inget mer. Givetvis ett väl tillpassat vin till hela den här härligheten ger måltiden och lammet den rätta äran och hedern.

Vinförslag:

Le Salette, Amarone 2004. Italien

Bon appetit


Inga kommentarer: