Lamm kotletter på mitt vis
Receptet för 4-6 personer
Ingredienser:
8 st lammkotletter och/eller lammbog
12 st spröda nya färska morötter helst direkt ur landet
6 st färska rödbetor
2 st rödlök
En liten vitkål
Några kvistar rosmarin
2 st vitlöksklyftor
2 dl rödvin
2 msk sirap
Salt och peppar
Olivolja
1: Skala rödbetan och skär den i mindre klyftor eller bitar, det samma gör du med rödlöken, morötterna sköljer du bara i kallt vatten och låter dem vara antingen hela eller så skär du dem i halvor, vitlöken låter du gå i med skal och allt. Allt detta lägger du i en långpanna, saltar och pepprar och häller på lite god olivolja, rör om så att saltet och pepparn fördelas jämt över alla rotsakerna.
2: Bryn lammkotletterna eller bogen hastigt i stekpanna. Flytta dem över på rotsakerna i långpannan. Salta och peppra lätt över köttet. Häll vinet över köttet och lägg även i rosmarinkvistarna. Grädda i ugnen på 125 grader i 1-2 timmar, ös då och då. När lammet har varit 1½ timme i ugnen tillsätter du vitkålen skuren i mindre bitar samt droppar över sirapen på kålen. Sänk värmen till 100 grader och fortsätt att grädda ytterligare i 1½ timme. ös då och då.
Receptet innehåller inget annat än några goda rotfrukter och självklart lammköttet, potatis eller något annat tilltugg krävs inte just för att det goda rotfrukterna är det väsentligaste, mängden av rotsakerna är väl tilltagen just för att smakbilden skall koncentrera sig till rotsakerna och köttet, inget mer. Givetvis ett väl tillpassat vin till hela den här härligheten ger måltiden och lammet den rätta äran och hedern.
Vinförslag:
Le Salette, Amarone 2004. Italien
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar