söndag 13 juni 2010

Maskrosen, vårt saffran!





Maskrosblomma du ratade!

Maskros med rot, blad och blomma, 
du ratade, hatade och föga fromma.
*
Vi människor av den största skara,
som ett ogräs vi trodde dig vara.
*
Men naturens skafferi hade dig inte glömt,
bara i från oss människor dig gömt.
*
Hur kan vi så detta ogräs ha missat,
när det till gastronomiska höjder kan bli hissat!


Visste ni att naturens egna skafferi har mer att bjuda på en vad vi överhuvudtaget kan ana oss till? Visste ni att  mycket av allt det som växer på den egna tomten, på gräsmattan, i skogen, ja nästan överallt, är växter och örter som är ätbara. Naturens egna skafferi är otroligt givmilt och generöst, kryddigt och smakfullt om man kommer på den iden att börja använda sig av det. Varför skall vi envisas med att importera en massa långresta och exotiska råvaror hit till oss här i Skandinavien, vi som bor så långt uppe i norr på jordgloben att du kan sätta ifrån dig en kaffekopp på globens topp utan att den för den skull glider av? Svaret är kanske det att vi har velat glömma den direkta konsekvensen av att vi faktiskt är det arma folket i från norr. 

Men även om vi har en hård och kall vinter och sommaren känns allt för kort så har vi någonting som resten av världen saknar, vi har det nordiska ljuset, och en natur med ett klimat som är extatiskt exploderande under det korta sommarhalvåret, människor vallfärdar hit till det "arma folket i norr" för att få uppleva det nordiska ljuset och sällan att någon blivit besviken på vad klimatet och naturens uppenbarelser har haft att bjuda på.

Vi borde med andra ord vara mera stolta över vårt öde att vara tvungna till att bo så här långt uppe i norr. Under alla tider och alla förhållanden har människan alltid skapat sig förutsättningarna för en överlevnad, så även vi, "det arma folket i norr" inte heller vi var undantagna den förbehållna rätten. Nu när livet för oss moderna människor, - gott inpackade och beskyddade av industrivälstånd och högteknologi - som emellanåt kan kännas outhärdligt, och i bland meningslöst, skapas det ändå mycket nytt och inspirationsrikt och kanske det just är så, att på grund av dessa så "karga" faktorer att vi unnar oss själva denna skapande kraft.

Alla vet vi att maskrosen med både rot, blad och blomma är ett ogräs vi allra helst vill sända till varmare underjordiska platser, ett ogräs bland ogräs och det största av dem alla, inte sant? Men hur många visste om det att maskrosens blomma är egentligen vårt eget saffran, en krydda minst lika god som det dyraste handplockade äkta saffran. Du plockar maskrosblommor tidigt om morgonen och som med alla andra örter och växter är det innehållsrika av eteriska oljor just då. Så kan du göra som jag gjort, klippa av det vackert gula kronbladen på en tallrik, själva blommans små blad, sätta dem på ett hushållspapper eller låta dem ligga lite utspridda på tallriken för att få torka i rumstemperatur. Du kan sedan använda dem till att smaksätta din fisksoppa, bakverk, ja, vad än du vill, det är bara att använda den egna fantasin, och det bästa av allt är att du har den samma effekten som med det äkta saffran, smaken kanske lite diffus men färgprakten ack så lik.

Har ännu ingen kommit på denna tanke att industriellt använda sig av just maskrosblomman för att tillverka en så kallad Nordisk saffran så tycker jag att det kanske kunde vara någonting, en gastronomisk idé, men samtidigt påpekar jag att i så fall har jag anspråk på själva copywritgten och upphovsmannarätten till denna upptäckt. Kanske man borde ansöka om ett patent på detta, vem vet!

Nordisk "Saffran"

10 st maskrosblommor
nyp eller klipp av blomsterbladen på
ett hushållspapper eller en tallrik och
låt dem torka ordentligt i rumstemperatur.

Färska kan du klippa dem ned i din fisksoppa.
och ännu bättre passar det till alla skaldjur och 
speciellt till musselsoppan.
© Christian Tikkanen

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken bra idé! Jag har verkligen fått upp ögonen för att tillreda och ta vara på örter och växter som traditionellt inte används i matlagningen. Tror jag ska testa att göra bröd kryddat med din "nordiska saffran". Så fort jag har malaxlimporna bakade... :)

Christian Tikkanen sa...

Vad trevligt då! Och jo det börjar synas bland allt flera kockar och också vanliga matkunniga att allt det som egentligen är en gammal tradition och inlärd rikedom börjar användas igen och dit hör sannerligen allt det som vi hittar i det så kallade "Naturliga köket". Många av det ytterst fina råvarorna som tex, ramslöken har länge varit en råvara som få vågat sig på att ens använda. Maskrosen den är också en råvara som man förr använde sig av till mycket både i köket och köksapoteket, det är bara för oss nutidsmänniskor att damma av den här ned ärvda konsten att använda dessa råvaror, back to basics så att säga, det är det som är roten till allt det goda, inte sant!

M sa...

Oj så mycket bra ideér man får från både dina och Malins sidor=) Malaxreceptet som nu kom via Malins blogg kommer jag ha användning för på jobbet. Har hittills köpt den. Perfekt som mellanmål och barnen älskar den. Den kräver bara ganska lång tillredningstid. Hinner inte på en vanlig arbetsdag. Kan man månne laga till degen en dag, lägga i kylskåp för att jäsningen ska gå långsammare och fortsätta nästa?

Christian Tikkanen sa...

Jag har aldrig provat på det att lägga allt i kylskåp för att göra det färdigt nästa dag, men jag tror att det ska vara fullt möjligt, jag har någon gång bakat franskt bondebröd med surdeg och det brödet kunde man lägga i kylen till nästa dag och det verkade dessutom som om det blev bara bättre, och den här malaxlimpan är ju i konsistens och arbetsmoment ganska likt det bondebröd jag brukar baka så varför skulle det inte gå att spara det till nästa dag i kylen, du måste prova, jag tror som sagt att det skall vara fullt möjligt ja. Du kan ju berätta vad resultatet blev av den handlingen sedan när du kommit så långt, =).

M sa...

Okej, det får bli en "Malaxlimprapport" sen då;)

Nina (Flo) sa...

Detta ska jag testa inom kort!!



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen