tisdag 22 juni 2010

Stekt kycklingfilè



Honungsstekt kycklingfilé, tomatchutney samt
 byggotto med rotsaker och en steksky

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

800 g kycklingfilé
4 msk honung
1 msk soja
1 msk olja
Svart peppar

6 st cherrytomater
2 st charlottenlök
2 msk socker
1 tsk salt
2 msk ättika
2 st hel nejlika

2 dl korngryn
1 dl fint skurna tärningar av morot
½ dl fint skurna tärningar av persiljerot
½ dl fint skurna tärningar av rödbeta
1 msk grovt hackad bladpersilja
Salt och peppar

1: Putsa och torka av kycklingfileérna med ett hushållspapper. Blanda samman soja, olja, honung och peppar och pensla det över dina kycklingfileér. Låt dem vila i några minuter på ett fat i rumstemperatur. Under tiden
lägger du korngrynen i en kastrull och tillsätter vatten just så mycket att det täcker. Koka grynen mjuka, vilket brukar ta ungefär 25-30 minuter.

2: Tag fram stekpannan och bryn dina färdiga fint skurna rotsaker tills det blivit lagom mjuka och vackert brynta. Salta och peppra samt smaka av. Häll av allt eventuellt vatten från dina kokta korngryn och lägg dem därefter tillbaka i kastrullen tillsammans med dina brynta rotsaker och håll denna byggotto varm tills servering.

3: Dela cherrytomaterna i halvor och skär löken i tunna skivor, lägg allting i en tjockbottnad kastrull och tillsätt alla kryddor samt ättikan och sockret. Låt det koka tills det blivit lagom trögflytande och tomaterna med löken har kokat ihop med vätskan och sockret, det skall vara lite marmeladaktig konsistens över det hela. Vill man kan man även lägga i ett par kvistar färsk timjan i koket.

4: Det är nu dags att steka kycklingfileérna i stekpannan med lite smör eller olja. Stek dem ca 3-5 minuter per sida eller tills det är helt genomstekta. Jag brukar göra så att jag steker dem exakt 4 minuter på var sida varefter jag lindar in dem i folie och låter dem efterstekas i ugnen på 145 graders värme i ca 5 minuter, just så länge som det tar att förbereda monteringen av alla tallrikar, då är det garanterat genomstekta men inte heller överstekta eller torra. Därefter skivar du upp dem i lagom tunna portionsskivor och monterar dem tillsammans med byggotton och tomatchutneyn på tallrikar. 

Bon appetit.

2 kommentarer:

vanilla sky sa...

Ser galet gott ut! Och lika fina bilder som alltid :) Vilken inspirationskälla du är!

Christian Tikkanen sa...

Tack för det du. När det gäller att förmedla gastronomiska tankar i både text och bild och för att inte tala om recept så är det för mig ett sant nöje att kunna förmedla det vidare till alla som kan tänkas ha glädje av det, och så är det ju också så att allt det som handlar om mat borde vara en allmän egendom som alla kunde ta del av på ett eller annat sätt, gastronomi bör inte och skall inte bara höra till en viss elit, den bör kunna delas av alla då det oundvikliga faktum är att vi alla är så förutsättningslöst beroende av den, utan mat lever man inte, eller hur, bland annat därför delar jag också med mig av mina både, tankar, bilder och recept. Väl mött!



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen