Honungsstekt kycklingfilé, tomatchutney samt
byggotto med rotsaker och en steksky
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
800 g kycklingfilé
4 msk honung
1 msk soja
1 msk olja
Svart peppar
6 st cherrytomater
2 st charlottenlök
2 msk socker
1 tsk salt
2 msk ättika
2 st hel nejlika
2 dl korngryn
1 dl fint skurna tärningar av morot
½ dl fint skurna tärningar av persiljerot
½ dl fint skurna tärningar av rödbeta
1 msk grovt hackad bladpersilja
Salt och peppar
Ingredienser:
800 g kycklingfilé
4 msk honung
1 msk soja
1 msk olja
Svart peppar
6 st cherrytomater
2 st charlottenlök
2 msk socker
1 tsk salt
2 msk ättika
2 st hel nejlika
2 dl korngryn
1 dl fint skurna tärningar av morot
½ dl fint skurna tärningar av persiljerot
½ dl fint skurna tärningar av rödbeta
1 msk grovt hackad bladpersilja
Salt och peppar
1: Putsa och torka av kycklingfileérna med ett hushållspapper. Blanda samman soja, olja, honung och peppar och pensla det över dina kycklingfileér. Låt dem vila i några minuter på ett fat i rumstemperatur. Under tiden
lägger du korngrynen i en kastrull och tillsätter vatten just så mycket att det täcker. Koka grynen mjuka, vilket brukar ta ungefär 25-30 minuter.
2: Tag fram stekpannan och bryn dina färdiga fint skurna rotsaker tills det blivit lagom mjuka och vackert brynta. Salta och peppra samt smaka av. Häll av allt eventuellt vatten från dina kokta korngryn och lägg dem därefter tillbaka i kastrullen tillsammans med dina brynta rotsaker och håll denna byggotto varm tills servering.
3: Dela cherrytomaterna i halvor och skär löken i tunna skivor, lägg allting i en tjockbottnad kastrull och tillsätt alla kryddor samt ättikan och sockret. Låt det koka tills det blivit lagom trögflytande och tomaterna med löken har kokat ihop med vätskan och sockret, det skall vara lite marmeladaktig konsistens över det hela. Vill man kan man även lägga i ett par kvistar färsk timjan i koket.
4: Det är nu dags att steka kycklingfileérna i stekpannan med lite smör eller olja. Stek dem ca 3-5 minuter per sida eller tills det är helt genomstekta. Jag brukar göra så att jag steker dem exakt 4 minuter på var sida varefter jag lindar in dem i folie och låter dem efterstekas i ugnen på 145 graders värme i ca 5 minuter, just så länge som det tar att förbereda monteringen av alla tallrikar, då är det garanterat genomstekta men inte heller överstekta eller torra. Därefter skivar du upp dem i lagom tunna portionsskivor och monterar dem tillsammans med byggotton och tomatchutneyn på tallrikar.
Bon appetit.
2 kommentarer:
Ser galet gott ut! Och lika fina bilder som alltid :) Vilken inspirationskälla du är!
Tack för det du. När det gäller att förmedla gastronomiska tankar i både text och bild och för att inte tala om recept så är det för mig ett sant nöje att kunna förmedla det vidare till alla som kan tänkas ha glädje av det, och så är det ju också så att allt det som handlar om mat borde vara en allmän egendom som alla kunde ta del av på ett eller annat sätt, gastronomi bör inte och skall inte bara höra till en viss elit, den bör kunna delas av alla då det oundvikliga faktum är att vi alla är så förutsättningslöst beroende av den, utan mat lever man inte, eller hur, bland annat därför delar jag också med mig av mina både, tankar, bilder och recept. Väl mött!
Skicka en kommentar