MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 24 juli 2010

Halstrad lax


Halstrad  Oslofjord lax med nykokta räkor
och en sommarsallad dränkt i vinägerdressing

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

600 g laxfile med skinn

En handfull ny kokta räkor
1 paprika skuren i lagom bitar
1 purjolök i strimlor
Några halverade söta cherry tomater
Rukkola sallad
Baby leaf sallad
Några skivade jordgubbar
Citronsaft av en citron

Dressing:

1 dl olja
½ dl citronsaft
2 msk vitvins vinäger
salt och peppar

1: Skär laxfilen i 4 stycken lagom stora portionsbitar och dela dem ännu därefter i två halvor, så att varje portion består av 2 stycken laxbitar. 

2: Halstra därefter laxen allra helst över öppen eld, men har du inte den möjligheten går det lika bra i en stekpanna med lite olja i botten. Halstra fisken på skinnsidan gott knaprig och köttsidan vackert gyllenbrun.
Skvätta därefter över laxen citronsaften och peppra samt salta lätt, placera den därefter på tallrikar med salladen vackert upplagd.

Så här gör du med dina salladsingredienser: Blanda samman alla ingredienserna för salladen och lägg en lagom mängd på varje tallrik varefter du häller över en skvätt av din egenhändigt gjorda dressing och till sist placerar du den halstrade laxen överst.

Så här gör du dressingen: Blanda samman alla ingredienserna för dressingen väl och skvätta den därefter över din sallad, den enklaste sak i världen, till och med ett litet barn bör klara av detta.

Bon appetit

Inga kommentarer: