Varför grillat... När det anses innehålla så mycket cancerframkallandet ämnen i det till vissa delar förkolnade bitar av kött man kan hitta på grillen, eller det näst in till oigenkännlighet brända köttstycken som en del människor anser vara det godaste bitarna, -då jag tycker att det närmast påminner om ett par torkade skosulor-, varför föredrar så många, ja nästan alla, ändå bränna smak i en köttbit över den egna grillen? Jag tror att det är urmänniskan i oss som kommer upp till ytan, vi vill på något sätt genom det undermedvetna försöka förstå, förmedla och känna av den kraft som just elden var för det första människorna på jordklotet och också lärde sig att tämja och använda.Vi vill på något slags vis känna av den mystik och kraft som elden skapar och då är grillen ett gott redskap.
Samtidigt som eld kan vara farligt och hotfullt är det också ett av det element som ger oss människor en inre ro och ett lugn, hur ofta är det inte så skönt att kunna sätta sig framför den sprakande brasan, eller sitta på bastulaven och se lågornas dans i kaminen, eller stå på den sandstrand där midsommarbrasan tänds och bara vänta på att få sätta pinnen med den dit stuckna korven på över just den brasan, visst känns det härligt och samtidigt fridfullt lika mycket som det sedan blir smakfullt, eller hur?
Smakfullt ja. I många fall är det klokt att ha en ordentlig marinad till det man skall grilla, speciellt kyckling och i all synnerhet allt kött. Det finns en hel del färdiga marinader och färdigt marinerade köttbitar man givetvis kan experimentera med, -men min åsikt om de experimenterandet och själva marinaderna skall vi lämna osagt-, jag föredrar att alltid göra dem själv. Norrmän har ett ytterst passande ordstäv för proceduren grillat, man säger där att allt grillat kräver KOS, och i norskan översatt till svenska betyder kos ungefär Njuta eller njutningsfullt, men i den här bemärkelsen avser man någonting helt annat, KOS betyder här någonting mera väsentligt och mera betydelsefullt för just själva grillandet och marinaden, dvs: K: står för kryddor, O: står för olja och S: står för syra. KOS krydda som salt eller örter, olja och syra i form av antingen citronsaft, vin, ättika eller annan syrlig vätska. Och så är det så att marinaden bör få all den tid det tar att tränga igenom köttstycket, -och det tror det flesta av oss att går på en kvart-, vilket i själva verket tar minst 4-6 timmar.
Tar man alla dessa faktorer i beaktande plus det att allt vad du tänkt att grilla inte skall vistas mer än nödvändigt kort på grillen, ja då har man en stor chans att kunna bjuda både sig själv och alla andra gäster på en smakfull och saftig upplevelse som man mer en gärna vill återvända till under sommaren.
God sommar och håll glöden levande.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar