fredag 9 juli 2010

Sommar, sol och värme...

Vad är väl bättre en det. Och till sommaren hör utan tvivel att kunna grilla, det blir liksom inte riktigt någon sommar om inte grillen får stå i centrum för matlagningen, -åtminstone ett par gånger-, vad som sedan föranleder grillandet, -oberoende om det är en gas eller kolgrill- är av en mindre betydelse, huvudsaken är att man kan spåra smaken av det grillade, -för egen del tycker jag bäst om det som blivit grillat över öppen eld, men som alla andra lata människor har jag konstaterat att gasgrillen fyller många av det önskade effekterna minst lika bra-, så hemma hos oss står gasgrillen alltid lika redo från år till år.

Varför grillat... När det anses innehålla så mycket cancerframkallandet ämnen i det till vissa delar förkolnade bitar av kött man kan hitta på grillen, eller det näst in till oigenkännlighet brända köttstycken som en del människor anser vara det godaste bitarna, -då jag tycker att det närmast påminner om ett par torkade skosulor-, varför föredrar så många, ja nästan alla, ändå bränna smak i en köttbit över den egna grillen? Jag tror att det är urmänniskan i oss som kommer upp till ytan, vi vill på något sätt genom det undermedvetna försöka förstå, förmedla och känna av den kraft som just elden var för det första människorna på jordklotet och också lärde sig att tämja och använda.Vi vill på något slags vis känna av den mystik och kraft som elden skapar och då är grillen ett gott redskap.

Samtidigt som eld kan vara farligt och hotfullt är det också ett av det element som ger oss människor en inre ro och ett lugn, hur ofta är det inte så skönt att kunna sätta sig framför den sprakande brasan, eller sitta på bastulaven och se lågornas dans i kaminen, eller stå på den sandstrand där midsommarbrasan tänds och bara vänta på att få sätta pinnen med den dit stuckna korven på över just den brasan, visst känns det härligt och samtidigt fridfullt lika mycket som det sedan blir smakfullt, eller hur?

Smakfullt ja. I många fall är det klokt att ha en ordentlig marinad till det man skall grilla, speciellt kyckling och i all synnerhet allt kött. Det finns en hel del färdiga marinader och färdigt marinerade köttbitar man givetvis kan experimentera med, -men min åsikt om de experimenterandet och själva marinaderna skall vi lämna osagt-, jag föredrar att alltid göra dem själv. Norrmän har ett ytterst passande ordstäv för proceduren grillat, man säger där att allt grillat kräver KOS, och i norskan översatt till svenska betyder kos ungefär Njuta eller njutningsfullt, men i den här bemärkelsen avser man någonting helt annat, KOS betyder här någonting mera väsentligt och mera betydelsefullt för just själva grillandet och marinaden, dvs: K: står för kryddor, O: står för olja och S: står för syra. KOS krydda som salt eller örter, olja och syra i form av antingen citronsaft, vin, ättika eller annan syrlig vätska. Och så är det så att marinaden bör få all den tid det tar att tränga igenom köttstycket, -och det tror det flesta av oss att går på en kvart-, vilket i själva verket tar minst 4-6 timmar.

Tar man alla dessa faktorer i beaktande plus det att allt vad du tänkt att grilla inte skall vistas mer än nödvändigt kort på grillen, ja då har man en stor chans att kunna bjuda både sig själv och alla andra gäster på en smakfull och saftig upplevelse som man mer en gärna vill återvända till under sommaren.

God sommar och håll glöden levande.
Bon appetit.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen