MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 13 augusti 2010

Bäcköring från Nittelva


Smörstekt bäcköring från Nittelva
Harsyre salsa och gräslöks bruchetta


Receptet för 4 personer
Ingredienser:

2 st bäcköring filéer
salt och peppar

En handfull med harsyrablad och lika mycket ängssyrablad
2 st tomater skurna i små tärningar
½ gurka skuren i lika små tärningar
1 st mindre gul lök i små tärningar
½ dl rypsolja
Salt och peppar

Några skivor vitt bröd
½ dl finskuren gräslök
½ dl rypsolja

1: Börja med att blanda samman alla ingredienser till harsyresalsan, harsyran och ängssyran klipper du i små strimlor eller hackar dem grovt med kniv, blanda sedan samman allting och salta samt peppra lätt över och rör om, samt smaka av och låt salsan stå i rumstemperatur och dra till sig smakerna ordentligt.

2: Värm upp stekpannan med oljan tills den är lagom het, men ändå inte bränd, lägg i gräslöken och det skurna skivorna av det vita brödet, vänd brödskivorna i oljan samtidigt som gräslöken fäster sig vid brödskivorna och oljan sugs upp av brödet, när du fått dem vackert gyllenbruna är det klara att tas upp. Lägg dem på hushållspapper att rinna av en liten stund före servering.

3: Det är nu dags att dela fiskfiléerna i fyra stycken lika stora bitar och därefter steka dem i smörad stekpanna, just så lagom länge att det hinner ta lite färg, men ändå inte mer än max 1½ minut per sida. Salta och peppra fisken lätt och servera genast rykande het.

Lägg upp allting vackert på fat och servera som en förrätt. Lycka till.Bon appetit.

Inga kommentarer: