fredag 20 augusti 2010

Jordgubbstrion...


Jordgubbar i tre varianter.
Jordgubbscarpaccio, jordgubbssorbét och marinerade jordgubbar

Jordgubbscarpaccio för 4 personer
10 st färska jordgubbar
2 msk konjak
1 tsk socker
Några kvistar färsk körvel

Kör i mixern till en jämn och slet massa, häll över i dricksglas eller snapsglas och låt stå i kylen en timme före servering. 
***
Jordgubbssorbét för 4 personer
Färska jordgubbar ca  ½ liter
3 st äggvitor
½ dl pudersocker
½ dl grand marniér likör
Saften av en citron

Kör jordgubbarna i mixer till en jämn och slet massa, blanda därefter i likören och citronsaften. Vispa äggvitorna och pudersocker till hårt skum och rör därefter ned skummet i jordgubbsmassan, ställ i frysen att stelna och rör om nu som då i jordgubbsmassan så att den bildar fryskristaller och närmast börjar likna snö. Då skall det gå att göra vackra bollar av den frysta massan som du dekorativt ställer på en tallrik tillsammans med det andra varianterna av dina jordgubbar.

***
Marinerade jordgubbar för 4 personer
1 liter jordgubbar
2 dl socker
1 dl finskuren citronmeliss
½ dl vitvin ( av sötare sort) mitt val: Kreuznacher Kronenberg Kerner 2008. Tyskland

Dela jordgubbarna i klyftor och lägg dem upp i en skål, häll över sockret, vinet och till sist den färska skurna citronmelissen, låt stå och marinera sig i rumstemperatur i minst 2 timmar fören du serverar dem.



Bon appetit

2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Jag med min frys fylld av jordgubbar, och fem jordgubbsland.. ser fram emot alla recepten!

Hon som lägger puzzlet sa...

Tack.. Det blir nog många trevliga smakupplevelser..

Njuter av den musik du valt på din blogg.. den är vilsam och skön att lyssna till efter en hetsig dag!!



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen