MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 28 september 2010

Ännu lite om skolmaten

Enligt det flesta skolor anser man sig servera mat på skolan som är både näringsrik och hälsosam och också mättande för den delen. Man påstår detta! Så till fakta: Skolmaten i Finland är baserad på industriellt tillverkad mat, alltså halvfabrikat och för det mesta färdigmat, mat som tas ut ur en kartong och sätts antingen i varmluftsugnen eller i det stora kokkärlet, sällan eller aldrig att kokerskan på skolan har rullat köttbullarna själv, panerat och kryddat fisken själv, skalat och tärnat rotsakerna till en grönsakssoppa själv, eller tillrett såsen till någon av dessa nämnda alternativ själv, nejdå, det har bara öppnat en påse eller kartong och inte dess mera tänkt över vad slags innehåll som döljer sig i dessa påsar eller kartonger, det enda lilla bidrag det tillfört denna mat är att det med nöd och näppe har läst bruksanvisningen för HUR påsens eller kartongens innehåll skall värmas upp eller kokas. Inte sant ???????? detta är Oroväckande!

Och vad näringshalten, näringsrikedomen beträffar i dessa embalage så kommer den inte ens i närheten av vad den sämsta hundmat kan presentera för näringsinnehåll. Det enda man vågar med all säkerhet skryta över er att listan på tillsatser blir en lika lång lista som skithusrullen är lång, och i slutändan av listan skymtar man just och just den lilla 5-8 % iga lilla köttandelen i livsmedlet, som en liten fis i nordanvinden hänger den fast i ändan på rullen och minsta lilla vindpust kan när som helst göra att den blåser bort. Frågar man en kokerska på ett skolkök vad tex: fiskpinnarna innehåller är deras svar ganska enkelt, fisk och lite panering och på sin höjd en del kryddor, jo visst, allt detta, men fisk fanns det bara just exakt 39 % i den portionen som togs upp ur kartongen, och korven den innehöll bara 8 % kött, och det hade man ingen aaaaaaaning om, och trots det VÅGAR man påstå att skolmatsportionen fyller näringstabellens föreskrifter, ha ha haaa säger jag då, kokerska eller kosthållschef i all ära men nog verkar det som om de fullständigt har tappat bort sig själva i detta obehagliga träsk av industrimat och vad värre är så har det tydligen också tappat bort den goda omdömmes förmågan man har som kock i att kunna läsa innatill i recept och inte minst innehållsförteckningar, det vittnar ju denna totala okunnskap i frågan om vad en matportion innehåller för slags råvaror, om den då innehåller någon råvara överhuvudtaget.

Enligt min mening, och ny rynkar mången kokerska på ögonbrynen, så borde de alla hamna på skolbänken i minst 3 år på nytt förren det överhuvudtaget fick tillstånd att ens stiga in i ett kök, så dålig mat lagar det dagligen och så dålig syn på råvaror har de, att halvfabrikaten är deras last är inge ursäkt, deras självförtroende och kunnande borde ha slagit larm för länge sedan. Skolmatens dåliga status är inte bara kosthållscefernas eller politikernas fel, det är i lika stor grad kokerskornas fel som ids röra ihop denna sörja.

Med en vänlig men bestämd hälsning till alla skolköksor
Tänk på vad ni gör och varför ni gör det !

Inga kommentarer: