MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 18 september 2010

Inlagd potatis

Inlagd potatis


Receptet för 4-6 personer
Ingredienser:


1 kg potatis
8 dl Vatten
1 dl vodka
½ l socker
2½ dl ättika
Några svartpepparkorn krossade
2 lagerblad
1 st stjärnanis
Några kvistar färsk timjan
1 tsk salt
1 gul lök i skivor
1 morot i skivor
1 persiljerot i skivor


1: Tvätta och skala potatisen och skiva den i lagom tunna skivor. Blanda därefter samman lagen bestående av: Vatten, vodka, socker, ättika, pepparkornen, lagerbladen, stjärnanis, den färska timjanen och salt.

2: Lägg i den skivade potatisen, moroten, löken och persiljeroten i lagen och låt det stå svalt i två dygn. Därefter kan du använda dig av den inlagda potatisen som ett tilltugg till rostbiffen, eller varför inte till den gravade laxen.
Vill du göra det ännu exklusivare kan du även steka den inlagda potatisen lätt i pannan och därefter servera den till något grillat. Men allra bäst går potatisen nog samman med kall skuret kött av alla slag.

Bon appetit

Inga kommentarer: