MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 25 september 2010

Lax Nittedal


Smörstekt lax från Nittedal med nykokta räkor
Pestobakad mandelpotatis 
smörslungad morot och blomkål 
samt en dill-gräslök sås


Receptet för 4 personer
Ingredienser:


600 g laxfilé
200 g nykokta räkor, ( eller frysta, men då skall de tinas upp i långsam takt inte någon panik tining under rinnande vatten, då förlorar de bara sin riktiga smak)
1 st hel blomkål
3-5 st morötter
8-10 st mandelpotatisar
1 dl Nordisk pesto
1 msk finskuren dill
1 msk finskuren gräslök
2 dl grädde
1 dl skaldjursfond
Salt och peppar

1: Skär laxfilen i 4 st lika stora bitar och lägg dem på ett fat till sidan. Tag dina nykokta eller upptinade räkor och skala dem, lägg skalet i en kastrull och full på med vatten just så att det täcker, det skalade räkorna lägger du till sidan tills det skall användas. Koka fond av skalresterna, sila och ta tillvara vätskan. Gå över till nästa moment.

2: Tvätta potatisen men skala dem inte, dela dem i klyftor och lägg dem i en ugnsfast form. Häll över den Nordiska peston och rör om ordentligt. Sätt i ugnen och grädda på 185 graders värme tills potatisen blivit mjuk. Under tiden förbereder du allt det andra i receptet.

3: Tvätta och skala moroten. Skär den i lagom stora bitar. Blomkålen bryter du i mindre lagom stora knippen och blandar samman med moroten. Blanchera dem en kort stund och avkyl dem under kallt vatten, lägg till sidan.

4: Det är dags att steka laxen i stekpannan med lite smör, stek den så att den får en knaprig yta på skinnsidan och en vackert gyllene färg på köttsidan, när fisken är nästan färdig lägger du det blancherade morötterna och blomkålsknippen i stekpannan med fisken, salta och peppra allting lätt, drar fisken lite till sidan och rör om i grönsaksblandningen så att de blir uppvärmda. Tillsätt dillen och gräslöken i stekpannan, och rör om. Lyft upp dina grönsaker och blanda dem samman med den pestobakta potatisen, därefter lägger du dem på förvärmda tallrikar, laxen lägger du vackert över grönsakerna. I stekpannan där du stekte fisken och grönsakerna häller du nu skaldjursfonden och grädden och låter allting koka upp tills det tjocknar av sig självt, det tar ca 2-3 minuter, lagom länge för att inte dina varma tallrikar skall hinna kallna. salta och peppra samt smaka av,  ( när du tillsatte dillen och gräslöken blandade du den med grönsakerna och därefter lyfte dem upp på tallrikar, men i pannan lämnade det ändå en del av både gräslök och dill, det är detta som blir till din sås när du tillsätter fonden och grädden). Såsen häller du antingen över fisken eller gör som jag gjort lagar en spegel på tallriken. Till sist lägger du ett antal räkor på varje tallrik. Lycka till


Vinförslag:


Masianco, Il Pinot Grigio delle Venezie 2009, Italia

Bon appetit

Inga kommentarer: