MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 18 september 2010

Middag för tre, efterrätten.


Klassisk fruktsallad med annorlunda sting
kryddad med socker-citronmeliss och jordgubbsglass

Receptet för fyra personer
Ingredienser:

2 st honungsmeloner
2 st bananer
2 st apelsiner
2 st päron
1 st äpple
4 msk Contraue likör

2 dl färsk citronmeliss
½ dl socker

1: Dela melonerna i två halvor, gröp ur kärnan med fröhuset, det skall inte användas. Därefter fortsätter du att gröpa ur dina melonhalvor just så mycket att skalet och lite fruktkött ännu sitter kvar i melonhalvorna, det bortskalade fruktköttet skär du i mindre bitar och lägger i en blandningsskål.

2: Skala alla det andra frukterna och skär dem i små tärningar som du blandar samman med melonköttet, skvätta därefter likören över fruktblandningen och låt stå och dra smakerna till sig en liten stund.

3: Tag en mortel och lägg i den färska citronmelissen och sockret, stöt allting tills citronmelissen blivit ordentligt krossad och blandat sig samman med sockret. Lägg nu den likörmarinerade fruktblandningen tillbaka i melonhalvorna som du gröpte ur, det skall fylla sin uppgift som serveringsskålar, när du väl har fyllt alla melon halvor med fruktblandningen strör du till sist över av den mortel- stötta socker och citronmeliss blandningen och vill du göra dem extra piffiga lägger du en liten boll jordgubbsglass på toppen och dina fruktskålar är färdiga att serveras. En väl kyld muscatell eller ett sauternes dessertvin är ett ypperligt sällskap till denna efterätt. 

Bon appetit

Inga kommentarer: