Ishavsrøye ( Norsk Röding) med kantareller
syrliga grönsaker och pestobakt mandelpotatis
samt en dillsås
Bon appetit
Den pestobakta potatisen har vi redan klarat av i det förra inlägget så den kan vi lägga åt sidan.
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
4 st rödingfiléer
150 g färska eller frysta kantareller
2 st gula lökar
Några buketter av blomkål och broccoli
2 st skalade morötter skurna i mindre bitar
1 dl finskuren dill
2 dl vitvin
2 dl grädde
1 tsk socker
salt och peppar
Koklagen för grönsakerna:
2 msk ättika
1 st stjärnanis
4 st nejlikor
1 st lagerblad
1 liter vatten
1 tsk salt
½ dl socker
1: Börja med att tillreda såsen på följande vis: tag en tjockbottnad kastrull och tillsätt lite smör i den och bryn smöret en liten stund, utan att det för den skull blir bränt, tillsätt den skurna dillen och häll därefter omedelbart vinet över och låt sjuda i någon få minuter, tillsätt sockret och grädden och låt koka ihop till lagom tjocklek. Salta och peppra samt smaka av.
2: Koka det skurna morötterna, blomkålen och broccolin i lagen tills det blivit lagom mjuka. Tag dem av värmen och låt grönsakerna ligga i lagen till servering, då tar du dem upp med en hålslev och lägger dem vackert upp på tallrikar eller serveringsfat.
3: Stek rödingfiléerna i smör tills det fått en vackert gyllene färg men ändå inte längre än högst någon få minut per sida. Jag brukar steka fisken exakt 1,5 minuter per sida och därefter låta den vila i pannan i ½ minut då är den även om den är genomstekt, saftig och absolut inte torr. ( Folk brukar ha den tendensen att steka sönder och samman fisk så att den förlorar all sin saftighet och smak) Fisk skall aldrig stekas mer än högst 1,5 minut per sida det är en tumregel som man följer i restaurangvärlden, ett ofrånkomligt faktum, allt som är mer än det blir till en trist och smaklös upplevelse. Så gott folk håll reda på tiden när ni steker fisk, timing är a och o när man steker fisk av alla sorter, det är den stora hemligheten.
4: Kantarellerna och löken hackar du smått, steker i pannan med lite smör, saltar och pepprar samt smakar av. Serverar dem vid sidan av på tallriken eller serveringsfatet tillsammans med dillsåsen och det inkokta grönsakerna. -Lycka till-.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar