Receptet för 4-6 personer
Ingredienser:
1 kg oskalade men tvättade potatisar. Allra helst mandelpotatis.
2 dl pesto ( Nordisk Pesto)
Enklare en så här kan inte potatisen tillredas, eller jo, kokas förstås. Hur som helst receptet hör till det lättaste att tillreda om man nu inte räknar med att göra peston själv, vilket ändå är avsikten med den här varianten. Så till alla er som tänkte att nu slipper ni undan med blotta förskräckelsen, eller inte gillar lite extra arbete i köket, er föreslår jag att ta en lång promenad och under tiden tänka över vilken god utmaning det kunde vara att göra det lilla extra i köket ändå, det är ju inte svårare än vad man själv vill göra det till, allt hänger sist och slutligen på viljan.
-Skölj potatisen i rinnande kallt vatten och låt dem vara oskalade, är potatisarna väldigt stora delar du dem i två delar. Lägg alla potatisarna i en ugnsfast form och häll över dem handgjorda Nordiska Peston och rör om ordentligt. Grädda i ugnen på 165 graders värme i ca 35-40 minuter. Mandelpotatisen har jag valt just därför att den är förträfflig till att bakas i ugnen den håller samman bättre än som kokad. Mandelpotatisen har den egenskapen att allt för fort koka sönder, och det beror inte på vem som kokar eller hur man kokar, det bara är så att mandelpotatisen så att säga spränger i kastrullen fören den blivit tillräckligt mjuk, förstås kan man ju och bör man ju koka den med skalet på, men det är en annan historia det.
-Nordisk pesto har jag vid ett antal andra tillfällen angivit här på bloggen, bland annat i någon sallad och i något fiskrecept, men nu är det potatisen tur att blomstra upp i smak med en pesto. Den nordiska Peston gör du så här:
Tag en stor bunt blad eller kruspersilja, ingen skillnad vilket, lika mycket dill, 1 st skalad gul lök, 1 dl rostade vetekorn, det skall egentligen vara Tallkottsfrön men eftersom det kan vara svåra att få tag på valde jag någonting annat och det blev vetekorn, rostade får du dem på hälsokost affärer, 60 g Aura blå mögelost, 2-4 dl god olja, i detta fall rypsolja. Allt sätter du i en matberedare eller mixer förutom oljan, den häller du i allt eftersom mixern jobbar och när allting blivit till en fin och jämn, ganska lättflytande smet med en vackert grönskimmrande färg är det klart, smaka av, salta eventuellt och kom ihåg att auraosten är ganska salt i sig själv. Häll den angivna mängden pesto över potatisen och grädda i ugnen som beskrivet ovan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar