MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 1 september 2010

Pestobakad potatis

Receptet för 4-6 personer
Ingredienser:

1 kg oskalade men tvättade potatisar. Allra helst mandelpotatis.
2 dl pesto ( Nordisk Pesto)

Enklare en så här kan inte potatisen tillredas, eller jo, kokas förstås. Hur som helst receptet hör till det lättaste att tillreda om man nu inte räknar med att göra peston själv, vilket ändå är avsikten med den här varianten. Så till alla er som tänkte att nu slipper ni undan med blotta förskräckelsen, eller inte gillar lite extra arbete i köket, er föreslår jag att ta en lång promenad och under tiden tänka över vilken god utmaning det kunde vara att göra det lilla extra i köket ändå, det är ju inte svårare än vad man själv vill göra det till, allt hänger sist och slutligen på viljan. 

-Skölj potatisen i rinnande kallt vatten och låt dem vara oskalade, är potatisarna väldigt stora delar du dem i två delar. Lägg alla potatisarna i en ugnsfast form och häll över dem handgjorda Nordiska Peston och rör om ordentligt. Grädda i ugnen på 165 graders värme i ca 35-40 minuter. Mandelpotatisen har jag valt just därför att den är förträfflig till att bakas i ugnen den håller samman bättre än som kokad. Mandelpotatisen har den egenskapen att allt för fort koka sönder, och det beror inte på vem som kokar eller hur man kokar, det bara är så att mandelpotatisen så att säga spränger i kastrullen fören den blivit tillräckligt mjuk, förstås kan man ju och bör man ju koka den med skalet på, men det är en annan historia det.

-Nordisk pesto har jag vid ett antal andra tillfällen angivit här på bloggen, bland annat i någon sallad och i något fiskrecept, men nu är det potatisen tur att blomstra upp i smak med en pesto. Den nordiska Peston gör du så här: 

Tag en stor bunt blad eller kruspersilja, ingen skillnad vilket, lika mycket dill, 1 st skalad gul lök, 1 dl rostade vetekorn, det skall egentligen vara Tallkottsfrön men eftersom det kan vara svåra att få tag på valde jag någonting annat och det blev vetekorn, rostade får du dem på hälsokost affärer, 60 g Aura blå mögelost, 2-4 dl god olja, i detta fall rypsolja. Allt sätter du i en matberedare eller mixer förutom oljan, den häller du i allt eftersom mixern jobbar och när allting blivit till en fin och jämn, ganska lättflytande smet med en vackert grönskimmrande färg är det klart, smaka av, salta eventuellt och kom ihåg att auraosten är ganska salt i sig själv. Häll den angivna mängden pesto över potatisen och grädda i ugnen som beskrivet ovan.

Inga kommentarer: