MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 9 september 2010

Riven potatisfondant


Ingredienser:

2 st medelstora potatisar ( räcker till 2 personer)
1 tsk riven pepparrot
1 äggula
½ dl riven ost
1 msk creme frech
Salt och peppar

1: Smörj 2 st konditorformar med olja, har du inte det kan du laga dina potatisfondanter i tex, kaffekoppar som tål ugnsvärme, enda nackdelen är att du kan inte stjälpa upp dina fondanter ur kopparna så bra, du måste lirka dem lös ur kopparna medan konditorformarna släpper mycket bättre då det är så att säga bottenlösa. Lägg formarna på en ugnsplåt.

2: Riv potatisen med skalet i en blandningskål, tillsätt pepparroten, creme frechen, äggulan, osten, salt och peppar och rör om ordentligt.

3: Fyll formarna med massan ända upp till kanten. Grädda i ugnen på 165 graders värme i minst 40 minuter.


2 kommentarer:

Minna sa...

Låter, och ser, mycket gott ut! Roligt med tips på nya sätt att använda potatis!

Christian Tikkanen sa...

Tack för det, meningen är ju att man skall inspireras till nytänkande och det lilla extra, samtidigt som råvarorna är det vardagliga här på denna blogg, och så är det inte meningen att man skall slippa undan med blotta förskräckelsen, man bör jobba lite för att kunna njuta av det också, inte sant, det gäller i stort sett allt som förekommer här, att man gör det lilla extra, hittar nya infallsvinklar och sätt att göra maten på.