MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 18 september 2010

Rökt potatis duchesse

Rökt potatis duchesse

Det här receptet passar bäst att göra på sommaren när grillen ändå är igång för det är där du skall röka din potatis duchesse, och rökningen går till så att du sätter dina duchesses på ett värmetåligt fat.  Och i grillen under grillgallret placerar du ut några små enris kvistar som skall ge den enbärsrökta smaken. Lägg nu fatet med potatisduchessen på grillgallret och lägg locket över grillen och tänd på, övervaka hela tiden rökprocessen så att inte potatisen blir bränd eller allt för mycket rökt. Servera till grillad entrecote.

Receptet för 4-6 personer
Ingredienser:


600 g skalad potatis
2 st ägg
½ dl smält smör
1 msk creme frech
1 msk skuren gräslök
Salt och peppar


1: Koka den skalade potatisen mjuk, sila bort vattnet och tillsätt resten av ingredienserna och rör om till ett fast mos. Spritsa ut lagom stora duchesses på ett ugnsfat eller i en ugnsfast form och gör rökningen av potatisen enligt beskrivningen ovan. Vill du inte ha den rökta smaken gratinerar du bara potatisen i ugnen i ca  10 minuter på 185 graders värme.
Bon appetit

Inga kommentarer: