lördag 9 oktober 2010

4 rätter med lokala råvaror, en måltidsupplevelse!



Som när naturens egna konstnär varit framme och låtit penseln forma landskapet i hösten alla färger har jag på samma vis samlat på mig det bästa av allt i från bondens egna skörd, gårdsmat, närproducerade råvaror eller så kallad kortrest mat, råvaror man kan samla på sig från bondens egna marknad. En marknad där allt det goda och lokala är samlat till en gemenskap under några dagar för att tillgodose oss konsumenter med det bästa av det bästa. Rotsaker, örter, grönsaker, frukter, kött, vilt, fisk och bagerivaror, you name it, allt detta är samlade till en, om man så vill kalla det, skördefestival. Här följer en festival meny på 5 rätter, recepten kommer  att dyka upp allt eftersom på bloggen. Väl mött ! 



Entrérätt
En värmande höstlig Lax-persiljerotssoppa
med timjanrostat rågflarn


Förrätt
Charkuteripelare på hackekorv
med rostade potatischips och rovor
samt en skummad senapssås


Huvudrätt
Smörstekt Harr på rotsaksbädd
och en riktig hemlagad bearnaise


Mellanrätt
Finsk bondost gräddad i hjortronglacé
och en hjortronlikör


Den äkta Svenska äppelkakan A La Tore Wretman
i Hakadalsstil med vaniljeglass och spunnet socker


 bon appetit

2 kommentarer:

M sa...

Wau! Så fina...och säkert underbart goda!

Christian Tikkanen sa...

Tack för det, och jo det var gott, produkter från bondens marknad i Oslo, det var bara den finländska bondosten som tyvärr var långväga rest...även om den togs upp ur frysen där den tillbringat tiden sedan den dit rest.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen