MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 27 oktober 2010

Havet stormar !

Jag har säkert i något tidigare inlägg under året framhållit att man skall köpa fisken från den egna fiskaren eller fiskehandeln som säljer inhemsk och närfångad fisk och så har jag i samma veva risat och förbannat mig över att man säljer importerad fisk, och då speciellt Norsk havslax hemma i Finland.

Nu har mina farhågor för hur det egentligen ligger till med den Norska havslaxen och annan Norsk fisk blivit besannad, saken är nämligen den att fiskenäringen i Norge är under all kritik och värre än så. Jag vet inte hur mycket man i Finland eller Sverige vet om detta att Norska fisketrålar dumpar tonvis med fisk som är ätbar, bara för att den inte uppfyller industrins krav på storlek, alltså fiskeri industrin vill ha en viss storlek på sin fisk för då får det ett bättre pris ur den, allt för små fiskar och fiskar av annan sort dumpas i havet tillbaka, och det skulle ju inte i sig vara något fel i det, men när fisken dessutom är död och i många fall, hur otroligt det än låter även rensad är skandalen ett faktum.

Att detta är en stor skandal för den Norska fiskindustrin och näringen fick man höra i den Norska radion och nationella tv kanalerna i dag morse, och nu är den Norska staten med Fiskemyndigheten fullt upptagen med att försöka reda upp i denna otroliga affär, man har dessutom fått det bekräftat från sjöbevakningen i Norge att hundratals båtar gör detta varje dag men man har inte kunnat göra någonting från sjöbevakningsenhetens sida när inte myndigheterna gett några som helst direktiv, eller som nu fiskeministerns själv uttalar sig i frågan, "vi har inte vetat om detta", " det hade vi ingen AANING om"!

Nu vet vi då vad den Norska fiskenäringen går för, den är en enda stor bluff och det värsta är att även andra land skall behöva ta åt sig av detta ohyggliga bluffmakeri, just genom av att köpa in av den fisk som säljs som prima kvalitet och i världsklass bäst. Inte nog med det att den Norska fiskeindustrin skryter över den fina, enligt dem, fisken med världens bästa kvalitet, och att man har en flottilj som fiskar enligt alla regler och föreskrifter, lika fullt dumpar man tonvis med fisk tillbaka i havet. Nu har korthuset fallit samman, och det ansikte man velat visa världen har bara varit en fasad, en falskhetens mask, en mask med djupa sår som inte går att reparera i första taget. Och många stora och tunga industrier som hanterar fisk ute på havet är nu under en hårfin granskning och till och med EU har beordrat Norge att reda upp i saken före jul, annars påtvingas det enorma böter och i värsta fall en bojkott av all norsk fisk. Den första åtgärden man nu gör från myndighetshåll här är att sätta in kontrollanter på varje båt som går ut av hamn, det har man åtminstone talat om hela dagen.

Man får då bara hoppas att detta hyckleri och lurendrejeri får ett snabbt slut. Min omedelbara reaktion är den som Gastronom, sluta köpa allt vad som är Norsk fisk även den odlade Norska färska havslaxen och koncentrera er på att köpa lokalt eller i värsta fall från andra land importerad fisk tills den här saken är upklarad. Norge kan inte annat än skämmas och bör också göra det.  Där rök den chansen för den norska fisknäringen att sälja mig en fisk. ( Hur blev allt detta uppdagat då. Jo, en miljöaktivist filmade ett antal båtar som gjorde just detta, dumpade överlopps fisk och enligt norsk och internationell lag är det fullständigt förbjudet). Och det man trodde var att när nu en gång atlanten ändå är så stor så skulle igen få reda på detta, men som sagt motsatsen är nu bevisad till och med på video och bekräftad av sjöbevakare, så ingen kan komma och påstå att det är ett påhitt. Åtminstone jag bojkottar allt vad Norsk trålad fisk är, även den odlade Norska havslaxen. ( Förresten, min stilla undran är hur är det med valköttet, kontroversiellt, absolut, och vad slags förhållande är det som där utspelar sig som vi inte ännu vet någonting om, jag vet en hel del men det får bli en helt ny historia till en annan gång det).

Smaklig måltid bara som man  brukar säga !

Bon appetit

5 kommentarer:

Anonym sa...

Som fiskälskare kan man bränna propparna för mindre.
Jag såg ett TV-program om polska fiskare. Dom hade två ton kvar på sin tillåtna kvot, drog upp 8 ton, tog sina två ton och dumpade 6 ton i sjön för att inte få böter när dom kom iland.
Lika förtvivlad blev jag när jag hörde hur man trålade ministrömming som bara skulle malas till minkfoder.
Ursäkta rikssvenskan, men hur f*n är folk funtade om dom tror att lilla Östersjön ska tåla detta nån längre tid? Man har ju lyckats få slut på "dom oändliga stimmen" av sardiner utanför Afrikas västkust, och Atlanten är ändå bra mycket större än lilla Östersjön. Men inte heller Atlanten är oändlig.
Det är inte dess fiskbestånd heller.
/Zwei

Christian Tikkanen sa...

Hej! Och ack ja du har så rätt, och nu haglar det av ohyggliga upptäckter här i Norge, som om det inte är nog med att fisk dumpas, nu har också avslöjanden om att den odlade laxen har blivit fullproppad med kemikalier och hormoner för att både se större ut och få en större vikt, nu har det blivit avslöjade, det är som jag nämnde, Det så blåögda landet Norge är en enda stor pesthärd om vi skall tala om fiskenäringen, fy fan vad det har lurat folk, det säger jag utan att ens darra på manschetten. Och det värsta av allt är att Normänn själva bryr sig fan i hela historien, det närmast skryter över det, hur man nu sedan kan skryta över något sådant, men som sagt som man bäddar får man ligga. Här är det på snudd att en hel del ministrar får avgå... och det är något som man velat tysta ner för pressen här i landet av skräck för allt för stort mediauppbåd. ha h a haaa, jag hoppas att den där samma miljöaktivisten finner ännu ett avslöjande till så ramlar hela regeringen av pinnen, det hörs ut som att jag är väldigt led Norge då men det är inte sant, det är bara dessa töntar och blåögda jävlar jag vill komma åt, Gastronomi skall vara någonting ärligt och hederligt spunnet inte den här slags hyckleri som man nu för bland de som trålar fisk eller säljer odlad lax. Basta.

Christian Tikkanen sa...

Så kan jag ännu tillägga att på mitt jobb där det äter ca 6000 människor dagligen, flesta av dem utlänningar, så har vi gjort så att allt vad som är Norsk fisk är förbjuden på den restaurangen tills Norska staten kan garantera att saken är uppredd och åtgärdad, en hel del rambambula blev det när jag nekade att servera fisk på arbetet, men det var ett gemensamt beslut och försäljningspungten som säljer fisken till oss har gråtit blod nu i tre dagar, som Norges största personalrestaurang tog vi ju trots allt ca 500-600 kg fisk tre gånger i veckan, så det lär nog ha svidit ganska bra för affären, men som jag sade på arbetet åt mina kollegor; det bjuder jag på, dessutom helt gratis. Det är ju så att har man makten och befogenheten att kunna påverka på ett eller annat sätt så skall man utnyttja det, jag gjorde det på detta vis.

MoWe sa...

"Hav mod at bruka ditt eget förstånd utan någon annans ledning" Sapere aude.
Tufft gjort att neka norsk lax där borta!Vi lever i en galen värld.

Christian Tikkanen sa...

Yepp, så sant så, men vi kan påverka om vi vill, det handlar bara om att som du säger ha modet.